Мета: надання майбутнім фахівцям комплексу знань про особливості туристських ресурсів України, а також щодо можливості їх використання в туристській діяльності.

Завдання: Методичні – викласти теоретичні основи та методологічні особливості застосування системного підходу у вивченні територіальних та географічних особливостей природних та історико-культурних цінностей України.

Пізнавальні – сформувати уявлення про сучасний стан розвитку туристських ресурсів. Викласти основні теорії розвитку туризму та туристських ресурсів, висвітлити принципи, методи оцінки туристських ресурсів. Виокремити роль туристських ресурсів в розвитку туризму в Україні.

Практичні –формувати практичні навички роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтувати їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань, розрізняти туристські ресурси за їх видами, характеризувати туристські ресурси України.

Змістовий модуль 1. Туристські ресурси, їх види.

Тема 1. Класифікація туризму. Поняття «туристські ресурси» та їх характеристика.

Визначення поняття «Туризм». Ознаки туризму. Етапи розвитку туризму. Класифікація туризму на категорії, типи, види і форми. Мотиви туризму.  Найбільш поширені види туризму. Туризм за використанням транспортних засобів. Туризм за віковою категорією. Туризм за джерелами фінансування. Структура туристських ресурсів. Методологія та методика аналізу, термінологія туристських ресурсів.

Тема 2. Загальні відомості про Україну.

Крайні точки України. Географічний її центр. Країни сусіди, їх кордони та столиці. Україна є членом яких міжнародних організацій. Особливості рельєфу. Характеристика клімату. Природні зони. Найвища точка України, найвищі точки височин. Склад та щільність населення. Українська діаспора. Сильні сторони економічного розвитку України та їх вплив на туристські ресурси.

Тема 3. Природно-заповідний фонд України.

Розподіл територій та обєктів, котрі належать до природно-заповідного фонду України. Режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Території національних природних парків України, їх значення та використання. Природоохоронні рекреаційні установи місцевого або регіонального значення. Біосферні заповідники України. Використання природних комплексів згідно з їх зонуванням. Антропогенні зміни природного середовища.

Тема 4. Туристські ресурси Запорізької області.

Запорізька область, як адміністративна одиниця на півдні України. Рельєф, клімат. Водні ресурси Запорізької області. Флоро-фаустичні ресурси Запорізької області. Природно-заповідний фонд області. Курортні та рекреаційні ресурси та їх використання. Музейний фонд області. Найцікавіші туристські об’єкти Запорізької області. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі Запорізької області.

Змістовий модуль 2. Туристські ресурси Придніпровя та Карпат.

Тема 5. Туристські ресурси Придніпров’я (Київська та Черкаська області).

Київська та Черкаська області, як адміністративні одиниці України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей. Флоро-фаустичні ресурси Київської та Черкаської областей. Природно-заповідний фонд областей. Курортні та рекреаційні ресурси та їх використання. Музейний фонд областей. Найцікавіші туристські об’єкти Київської та Черкаської областей. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 6. Туристські ресурси Карпат (Львівська та Івано-Франківська області).

Львівська та Івано-Франківська області, як адміністративні одиниці на заході України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси Львівської та Івано-Франківської областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 7. Туристські ресурси Карпат (Закарпатська та Чернівецька області).

Закарпатська та Чернівецька області, як адміністративні одиниці на заході України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси Закарпатської та Чернівецької областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Змістовий модуль 3. Туристські ресурси Полісся, Півдня та Поділля.

Тема 8. Туристські ресурси Полісся (Волинська, Житомирська, Рівненська області).

Волинська, Житомирська, Рівненська області, як адміністративні одиниці на півночі України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей. Флоро-фаустичні ресурси Волинської, Житомирської, Рівненської областей. Природно-заповідний фонд областей. Курортні та рекреаційні ресурси та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти Волинської, Житомирської, Рівненської областей. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 9. Туристські ресурси Чорноморського узбережжя (Одеська, Миколаївська та Херсонська області).

Одеська, Миколаївська та Херсонська області, як адміністративні одиниці на півдні України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей: річки, озера, лимани, водосховища, море. Флоро-фаустичні ресурси Одеської, Миколаївської, Херсонської областей. Природно-заповідний фонд областей. Курортні та рекреаційні ресурси та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти Чорноморського узбережжя. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 10. Туристські ресурси Поділля (Вінницька, Тернопільська та Хмельницька області).

Вінницька, Тернопільська та Хмельницька області, як адміністративні одиниці на заході України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 11. Туристські ресурси Слобожанщини (Харківська та Сумська області).

Харківська та Сумська області, як адміністративні одиниці України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси Харківської та Сумської областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Змістовий модуль 4. Туристські ресурси Лівобережної України. Унікальні природні пам’ятки України.

Тема 12. Туристські ресурси Лівобережжя (Полтавщини і Чернігівщини).

Полтавська та Чернігівська області, як адміністративні одиниці України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси Полтавської та Чернігівської областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 13. Туристські ресурси Степової України (Донецька, Луганська, Дніпропетровська та Кіровоградська області).

Донецька, Луганська, Дніпропетровська та Кіровоградська області, як адміністративні одиниці України. Рельєф, клімат. Водні ресурси областей, їх роль у розвитку туризму за використання. Флоро-фаустичні ресурси досліджуваних областей. Природно-заповідний фонд областей. Типи курортів та їх використання. Музейний фонд та історико-архітектурні комплекси областей. Найцікавіші туристські об’єкти. Собори та монастирі, видатні замкові споруди державної спадщини. Проблеми та перспективи розвитку туристичної галузі досліджуваних областей.

Тема 14. Унікальні природні памятки України. Видатні особистості, які прославили Україну. Обєкти ЮНЕСКО.

Найпопулярніші унікальні природні пам’ятки України серед гір і скель; озер; заповідні місця; кам’яні чудеса; печери; чудеса рослинного світу; об’єкти, аналогів яким немає в Україні. Видатні особистості, які прославили Україну. Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.