освітньо-професійна програма «Радіотехніка»

рівень підготовки: магістр

семестр: осінь

викладач: к.т.н., доцент Т.І. Бугрова

Форма навчання - лекції/лабораторні

Форма оцінювання якості знань - іспит

Тривалість -14 тижнів (ECTS - 5 кредитів)

Загальна кількість годин - 150 (56 аудиторних/90 самостійної роботи)  

Мета навчання -сформувати у фахівця навички побудови антен з обробкою сигналу та здатності співставляти реальні конструкції з відповідними математичними моделями, а також навички користування існуючими потужними оболонками автоматизованого проектування для аналізу як окремих елементів антенної техніки, так і складних антенних систем загалом.

Результати навчання в термінах компетенцій: вільно володіти державною мовою та спілкуватися іноземною мовою;  знати принципи роботи та особливості побудови антен з обробкою сигналів різного призначення; розуміти тенденції розвитку та можливих удосконалень (модернізації) антен спецпризначення на найближчу перспективу; знати характеристики та параметри вітчизняних та закордонних антен з обробкою сигналів та існуючі обмеження при їх реалізації; вміти провести аналіз даних, що отримано при проектуванні антен з обробкою сигналів у середовищах автоматизованого проектування; вміти провести необхідні розрахунки для підтвердження можливості реалізації заданих характеристик та параметрів антен спеціального призначення в оболонках автоматизованого проектування.

Зв’язок АСП та САПР А з іншими дисциплінами. Дисципліна є завершальною. Для її вивчення необхідні знання по наступним фундаментальним, прикладним та загальнотехнічним дисциплінам:

а) фізика: поля, хвилі в ізотропних і анізотропних середовищах; оптика.

б) математика: теорія функцій комплексної змінної, теорія поля та рівняння математичної фізики, лінійна алгебра та векторний аналіз, чисельні методи, теорія вірогідності та математична статистика.

в) основи теорії кіл: кола з розподіленими параметрами. рівняння довгих ліній, методи визначення параметрів довгих ліній.

г) електродинаміка і поширення радіохвиль: напрямні системи, елементарні випромінювачі, теорія дифракції, основні рівняння електродинаміки (Максвела та матеріальні).

д) САПР: методи оптимізації, чисельне інтегрування та диференціювання, розв’язок трансцендентних рівнянь та систем, матричні методи аналізу кіл.

є) пристрої НВЧ та антени: спрямовані властивості та методи аналізу і синтезу  основних типів антен та фiдерiв, методи проектування апертурних антен РЛС та ФАР.