Вивчення дисципліни «Фінанси» стало необхідністю для  майбутніх фахівців, які залучаються до фінансового менеджменту, маркетингу .Разом з тим, фінансова система нашої країни помітно відрізняється від розвитку її в інших державах. Це пояснюється багатьма причинами. До них, зокрема, відносяться відмінності в державному регулюванні фінансової діяльності, зрілості ринкових структур, в умовах для залучення іноземних інвестицій, в формуванні та використанні фінансів місцевого самоврядування та ін.

 В процесі оздоровлення народного господарства, виходу держави з економічної кризи, війни в державі  слід створити правові і нормативні основи нової господарської системи, забезпечити нормальне функціонування економіки, оздоровлення фінансів, скорочення бюджетного дефіциту, підтримку підприємництва та малого бізнесу. Виконання цих завдань нерозривно пов’язане з перебудовою фінансової системи, проведенням єдиної податкової політики, змінами в бюджетній системі.  Економічна політика держави, ринкове регулювання всіх сфер економічного життя суспільства відбувається при активній участі важливої економічної категорії – фінансів.   

          Предметом вивчення дисципліни є сукупність фінансових відносин, які виражають розподіл і перерозподіл вартості валового внутрішнього продукту і національного доходу на макро - і мікрорівнях.

       Мета дисципліни – надання фундаментальних знань з функціонування фінансів та їх впливу на соціально-економічний розвиток суспільства, розширення та поглиблення теоретичних знань студентів про фінансову систему держави, порядок формування та використання фондів фінансових ресурсів, які забезпечують функціонування кожної окремої її складової.

         Завдання вивчення дисципліни «Фінанси» полягають у:

 - вивченні історичних процесів зародження, становлення та розвитку фінансових відносин в Україні та окремих зарубіжних держав;

 - засвоєнні суті та механізму функціонування фінансів, їх функцій;

 - розкритті теоретичних основ державних, корпоративних і міжнародних фінансів;

 - засвоєнні засад функціонування фінансової системи держави;

 - формуванні у студентів теоретичної і методологічної бази, необхідної для наступного оволодіння практикою використання фінансових інструментів;

 - розумінні закономірностей у сфері фінансових відносин держави, господарюючих суб’єктів та населення, розкриття можливостей використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи.

Вимоги до знань та умінь

 а) знати:

   -  основні наукові підходи та сучасні концепції розвитку фінансів;

   - структуру ланок фінансової системи держави та основні взаємозв’язки між ними;

  - організаційну структуру управління фінансовою системою;

  - фінансовий механізм держави та його складові;

  - основні проблеми, які виникають в ході функціонування фінансового механізму та засоби їх розв’язання;

 - форми і види фінансових ресурсів, які є у розпорядженні суб’єктів фінансових відносин;

 - роль фінансів в розвитку ринкових відносин;

 - можливості використання фінансів для формування ефективної економічної політики держави;

 б) уміти:

  - порівнювати та аналізувати погляди різних течій і шкіл та вчених;

  - об’єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються в суспільстві;

 - аналізувати тенденції розвитку фінансової системи держави, їх окремих ланок, визначати вплив і взаємозв’язок фінансової сфери та соціально-економічних процесів у національній економіці;

  - розробляти й вирішувати актуальні питання теорії і практики здійснення фінансової політики держави;

 - застосовувати знання з фінансової науки в практичній діяльності