Передмова

Запропонований навчально-методичний комплекс є документом, що відображає основні напрями та обсяги навчальної роботи здобувачів вищої освіти Національного університету «Запорізька політехніка» денної форми навчання з дисципліни «Політико-правова система України».

Комплекс включає в себе робочу навчальну програму дисципліни, теми лекцій, а також питання для самоконтролю щодо вивчених тем та питання для підготовки до заліку. Кожна з цих форм освітнього процесу має свої специфічні особливості і потребує спеціальної підготовки здобувачів вищої освіти денної форми навчання. Саме тому, для їх роз'яснення і пропонуються методичні рекомендації.

Головною метою та завданням навчально-методичного комплексу є надання допомоги здобувачам вищої освіти денної форми навчання отримати систематизовані наукові знання про національну політико - правову систему та її основні інститути, теоретичні положення про сутність політичних, правових явищ і суспільних процесів, що відбуваються в Україні, а також сформувати у них високий рівень політичної, правової свідомості та культури. Приступаючи до вивчення навчальної дисципліни, здобувачу вищої освіти денної форми навчання необхідно насамперед чітко усвідомити для себе практичну важливість опанування певною сумою знань з даного курсу. Засвоєння специфічної фахової термінології, певного політичного та правового мінімуму - неодмінна передумова майбутньої професійної діяльності фахівця в умовах сучасного економічного, політичного та правового життя держави. Опанування цією навчальною дисципліною зумовлено необхідністю підготовки здобувачів вищої освіти до сприйняття особливої ролі всіх органів публічної влади в житті кожної окремої людини та її взаємовідносини з громадянським суспільством і державою, а також зміною засадничих підходів у системі взаємовідносин «людина – суспільство – держава». За цих умов набуття систематизованих наукових знань і об’єктивної інформації про розуміння закономірностей виникнення та розвиток політичної організації суспільства; теоретичні характеристики політичних і правових явищ, суспільно-правові процеси; функціонування основних інститутів органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій і громадських організацій; формування високого рівня політичної і правової свідомості та політичної і правової культури, поваги до прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, а також правильно тлумачити і застосовувати на практиці і в повсякденному житті положення норм Конституції та законів України, здатність застосовувати специфічну фахову термінологію та аналізувати політико-правові документи; вміння орієнтуватися в сучасних суспільно-політичних відносинах, аргументовано відстоювати власну громадянську позицію та бути активним учасником їх здійснення - неодмінна передумова майбутньої професійної діяльності будь-якого фахівця.

Під час навчання здобувачі вищої освіти деної форми навчання повинні творчо підходити до засвоєння навчального матеріалу, виробляти у себе вміння аналізувати різноманітні підходи щодо проблеми становлення національної політико-правової системи та її основних інститутів, формувати та обґрунтовувати своє бачення. Ґрунтовніше опанування матеріалом передбачає вивчення рекомендованої літератури. При цьому кожному здобувачу вищої освіти денноїї форми навчання необхідно звернути увагу не тільки на підручники та навчальні посібники, але й на закони та інші нормативно - правові акти України.

Закріпленню здобутих знань сприятимуть також контрольні питання, що додаються до кожної теми навчальної дисципліни.

Своєчасне користування даним комплексом здобувачам вищої освіти денної форми навчання допоможе поглибити і закріпити знання, отриманні на лекціях і під час самостійної роботи з навчальною і науковою літературою, зорієнтуватися в загальному обсязі навантаження та спланувати раціональне використання свого часу на вивчення  навчальної дисципліни.

У цілому, навчально-методичний комплекс покликаний забезпечити підготовку здобувачів вищої освіти денної форми навчання  до самостійної роботи з вивчення програми курсу.

 

Робоча програма навчальної дисципліни «Політико-правова система України»

 

Мета навчальної дисципліни

Метою навчальної дисципліни «Політико-правова система України» є надання здобувачам вищої освіти денної форми навчання цілісної та логічно-послідовної системи теоретичних знань про національну політико-правову систему та її основні інститути, розкриття найважливіших положень про сутність політичних, правових явищ і суспільних процесів, що відбуваються в Україні, сучасних підходів щодо їх вирішення, а також формування у них високого рівня політичної і правової свідомості та культури.

Завдання навчальної дисципліни

Завданням навчальної дисципліни «Політико-правова система України» є розвинення творчого мислення здобувачів вищої освіти денної форми навчання, оволодіння ними систематизованими науковими знаннями про політико-правові явища та суспільні процеси, вміння самостійно аналізувати суспільно-політичні події в Україні, орієнтуватися у складному розмаїтті сучасного політичного життя країни та застосовувати набуті знання у професійній діяльності та повсякденному житті, виховання у здобувачів вищої освіти денної форми навчання високого рівня політичної та правової свідомості, поважного ставлення до Конституції та законів України, дотримання прав і свобод людини і громадянина, формування високого рівня політичної та правової культури, активної громадянської позиції.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувачі вищої освіти денної форми навчання повинен отримати:

 

Загальні компетентності:

 

ЗК1. Здатність до навчання, аналітичного, логічного та критичного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК2. Здатність здійснювати усну і письмову комунікацію в професійно орієнтованому вимірі державною мовою.

ЗК3. Здатність результативно працювати як автономно, так і в трудовому колективі налагоджувати міжособистісні взаємозв’язки та взаємодію під час вирішення професійних завдань.

ЗК4. Здатність сприймати, генерувати і формулювати нові ідеї, адаптуватися до нових насамперед нестандартних ситуацій у професійній діяльності, ініціювати та здійснювати продуктивну діяльність.

ЗК5. Здатність до самостійного пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел, вміння протистояти інформаційному тиску, а також використовувати сучасні інформаційні і комунікаційні технології у професійній діяльності.

ЗК6. Здатність діяти соціально відповідально, проявляти громадянську свідомість і займати активну життєву позицію, проявляти повагу до Батьківщини, державних символів, мови та традицій українського народу.

ЗК7. Здатність виявляти та вирішувати нагальні проблеми  професійного характеру, критично оцінювати отримані результати діяльності, приймати адекватні рішення і брати на себе відповідальність.

ЗК8. Здатність усвідомлювати необхідність безперервного професійного навчання протягом життя, самостійної пізнавальної діяльності, удосконалення особистісних, професійних, світоглядних і громадянських якостей.

ЗК9. Здатність до збереження та примноження національних духовних традицій, культурних і морально-етичних цінностей, досягнень громадянського суспільства.

ЗК10. Здатність до збереження навколишнього середовища, розуміння переваг ведення здорового способу життя, постійного вдосконалення фізичного розвитку та прийняття їх як власні цінності.

ЗК11. Здатність реалізовувати та захищати свої права і свободи, дотримуватися вимог положень норм Конституції та законів України.

 

 

 

Спеціальні компетентності:

 

СК1. Здатність розуміти зміст і сутність політико-правової системи сучасної України та закономірності її розвитку.

СК2. Здатність ефективно використовувати в професійній діяльності теоретичні знання та фахову термінологію з політико-правової системи України, включаючи усну та письмову комунікацію державною мовою.

СК3. Здатність застосовувати отримані знання про державу як основний інститут політико-правової системи України, розуміти поняття, ознаки та функції держави, а також ознаки та принципи правової держави.

СК4. Здатність орієнтуватися в сучасній системі органів державної влади в Україні та принципи їх поділу.

СК5. Здатність розуміти роль і місце законодавчої влади в системі органів державної влади України, їх основні функції та повноваження.

СК6. Здатність розуміти роль і місце Президента України як глави Української держави та в системі органів державної влади, його повноваження.

СК7. Здатність розуміти роль і місце виконавчої влади в системі органів державної влади України, її функції та суб’єкти.

СК8. Здатність розуміти роль і місце судової влади в системі органів державної влади України, систему судоустрою України та основні засади судочинства.

СК9. Здатність розуміти місцеве самоврядування як одну із форм народовладдя в Україні, його принципи та гарантії.

СК10. Здатність розуміти громадянське суспільство як основу політико-правової системи України, його принципи, структуру та функції, а також взаємовідносини між громадянським суспільством і державою.

СК11. Здатність розуміти роль і значення політичних партій та громадських організацій України як елемента сучасних демократичних режимів, їх функції та класифікації.

СК12. Здатність володіти знаннями про конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні, їх класифікацію, виявляти та аналізувати проблеми реалізації і захисту прав і свобод, забезпечувати міжнародні і регіональні стандарти прав і свобод людини і громадянина в Україні.

СК13. Здатність правильно тлумачити положення норм міжнародних та європейських правових актів з прав людини та застосовувати їх під час здійснення професійної діяльності.

 

Зміст навчальної дисципліни

«Політико-правова система України»

 

Тема 1. Теорія політичних і правових систем

Поняття «система». Поняття та сутність політичної системи. Структура політичної системи. Інституціональна підсистема. Нормативна (регулятивна) підсистема. Комунікативна підсистема. Духовно-ідеологічна підсистема. Поняття політичної свідомості та політичної культури.

Поняття «правова система». Взаємодія правової та політичної систем. Основні ознаки правової системи. Структура правової системи. Інституціональна підсистема. Нормативна (регулятивна) підсистема. Ідеологічна (доктринальна) підсистема. Функціональна (соціологічна) підсистема. Комунікативна підсистема.

Функції політичної системи. Функції права. Поняття «функції права». Класифікація функцій права. Загальносоціальні функції права. Спеціально-юридичні функції права. Розвиток типології політичних систем. Типи політичних систем: англо-американський, континентально-європейський, доіндустріальний, тоталітарний. Типи правових систем: романо-германський, англо-американський, змішаний, релігійний, традиційний, соціалістичний.

Становлення політико-правової системи сучасної України. Шляхи вдосконалення політико-правової системи України.

 

Тема 2. Держава як основний інститут політико-правово

системи України

Основні теорії походження держави. Теологічна (релігійна) теорія. Патріархальна теорія. Договірна (природно-правова) теорія. Теорія насильства. Органічна теорія. Психологічна теорія. Матеріалістична (класова, марксистська) теорія.

Поняття «держава». Основні ознаки держави (територія, населення, наявність публічної влади, суверенітет). Поняття «функції держави». Види внутрішніх і зовнішніх функцій Української держави. Форми здійснення функцій держави (правові, організаційні). Методи здійснення функцій держави (переконання, заохочення, примус). Генеза теорії правової держави. Поняття «правова держава». Специфічні ознаки правової держави. Принципи правової держави.

Поняття «державна влада». Принципи поділу державної влади в Україні. Види органів державної влади в Україні. Статус Верховної Ради України. Основні функції та повноваження Верховної Ради України. Законодавчий процес та його стадії: законодавча ініціатива; розробка законопроекту; попереднє обговорення законопроекту; обговорення законопроекту на пленарних засіданнях; прийняття закону; підписання закону Президентом України; оприлюднення закону; набрання законом чинності.

Поняття «глава держави». Місце і роль Президента України в системі органів державної влади. Статус глави держави. Повноваження Президента України у сфері державного суверенітету України; у сфері зовнішньої політики; у сфері внутрішньої політики; щодо формування складу органів державної влади; у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина. Припинення повноважень Президента України.

Поняття «виконавча влада». Функції виконавчої влади в Україні: Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації. Поняття та правовий статус місцевих державних адміністрацій. Призначення та припинення повноважень голів місцевих державних адміністрацій.

Поняття «правосуддя». Система судової влади України: Конституційний Суд та суди загальної юрисдикції. Статус Конституційного Суду України. Повноваження Конституційного Суду України. Ознаки правосуддя. Принципи правосуддя: здійснення правосуддя виключно судами; незалежність суддів і підкорення їх лише закону; державна мова судочинства; принцип законності; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини; змагальність сторін; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; гласність судового процесу; забезпечення апеляційного оскарження рішення суду; обов'язковість рішень суду. Статус суддів.

Тема 3. Місцеве самоврядування як елемент політико- правової системи України

Поняття «місцеве самоврядування». Загальні принципи місцевого самоврядування: народовладдя; законність; гласність; колегіальність; поєднання місцевих і державних інтересів; виборність; правова, організаційна та матеріально-фінансова самостійність; підзвітність та відповідальність перед територіальними громадами, їх органів і посадових осіб; державна підтримка та гарантії місцевого самоврядування; судовий захист прав місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування в Україні. Поняття «територіальна громада». Основні форми безпосереднього волевиявлення територіальних громад. Статус сільських, селищних, міських рад та їх організаційно-правові форми роботи (сесія, постійні комісії). Статус та повноваження сільського, селищного, міського голови.

Матеріально-фінансова база місцевого самоврядування. Комунальна власність. Дотація. Субвенція. Місцевий бюджет.

Суспільний статус місцевого самоврядування в Україні. Основні ознаки місцевого самоврядування. Гарантії місцевого самоврядування: організаційні; фінансово-економічні; гарантії захисту прав місцевого самоврядування.

 

Тема 4. Громадянське суспільство як основа політико-правової системи України

         Історична еволюція концепцій громадянського суспільства. Поняття «суспільство».

         Поняття «громадянське суспільство». Принципи громадянського суспільства. Структура громадянського суспільства. Функції громадянського суспільства.

         Взаємовідносини між громадянським суспільством і державою. Громадянське суспільство в Україні.

Тема 5. Політичні партії та громадські організації як елемент політико-правової системи України

 

Історична еволюція виникнення, формування і функціонування політичних партій. Основні етапи становлення політичних партій в Україні. Поняття «політична партія». Функції політичних партій (представницька, політична, розробка та здійснення політичного курсу, ідеологічна, інтеграційна, рекрутування, комунікативна).

Критерії класифікацій політичних партій: кадрові і масові; робітничі, буржуазні і селянські; революційні, реформістські, консервативні і реакційні; правлячі і опозиційні; ліві, праві і центриські; легальні і нелегальні.

Поняття «громадська організація». Критерії відмінностей між громадськими організаціями і політичними партіями. Основоположні принципи діяльності громадських організацій. Правовий статус громадських організацій. Порядок створення громадських організацій. Функції громадських організацій (опозиційна, захисна, виховна, кадрова, політична).

Класифікація громадських організацій (за соціальною підставою утворення; за професійною спрямованістю; за сферами діяльності; за складом).

Тема 6. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні

 

         Загальна характеристика прав людини. Міжнародно-правові акти про права людини. Загальноправові принципи прав людини (гуманізм; рівність; відповідність прав людини міжнародним стандартам; єдність прав та обов’язків людини). Поняття «права людини».

         Класифікація прав людини. Закріплення прав людини в розділі ІІ Конституції України.

         Громадянські права і свободи людини і громадянина в Україні. Загальні та спеціальні ознаки громадянських прав людини. Закріплення громадянських прав і свобод людини в Конституції України (ст.ст. 23, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 55, 56, 57, 59, 63).

         Політичні права і свободи людини і громадянина в Україні. Закріплення політичних прав і свобод в Конституції України (ст.ст. 36, 38, 39, 40).

         Економічні права і свободи людини і громадянина в Україні. Загальні та спеціальні ознаки економічних прав людини. Закріплення економічних прав і свобод людини в Конституції України (ст.ст. 41, 42).

         Соціальні права і свободи людини і громадянина в Україні. Підходи щодо визначення соціальних прав людини. Закріплення соціальних прав і свобод людини в Конституції України (ст.ст. 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49).

         Культурні права і свободи людини і громадянина в Україні. Закріплення культурних прав і свобод в Конституції України (ст.ст. 53, 54).

         Обов’язки людини і громадянина в Україні. Поняття «конституційні обов’язки людини і громадянина». Співвідношення та єдність конституційних прав і конституційних обов’язків. Закріплення обов’язків людини і громадянина в Конституції України (ст.ст. 13, 23, 35, 41, 51, 53, 65, 66, 67, 68).