Викладач: Купін Арнольд Павлович

Метою викладання навчальної дисципліни «Тактико-спеціальна підготовка» є забезпечення підготовки фахівців правоохоронних органів з високим рівнем всебічної тактичної підготовленості, здатних ефективно, з максимальною безпекою для власного життя і здоров’я, здійснювати силове затримання правопорушника у випадках, коли той чинять фізичний опір та у інших випадках, коли виникають правові підстави для негайного припинення правопорушення із застосуванням поліцейського примусу, а також стійко переносити розумові, нервово-психічні та фізичні навантаження без зниження професійної працездатності.

Результати вивчення навчальної дисципліни «Тактико-спеціальна підготовка»

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми, здобувачі вищої освіти повинні знати:

1) Основні складові вербального самозахисту співробітника правоохоронних органів; особливості процесів комунікації та активного слухання; правила зорового контакту, спостереження.

2) Сутність тактичних принципів, обов’язки поліцейських, які їх реалізовують; правові підстави застосування поверхневої перевірки (огляду) та заходи безпеки.

3) Порядок, тактику дій, службові обов’язки та заходи особистої безпеки поліцейського під час патрулювання; алгоритми дій поліцейського в разі отримання інформації чи безпосереднього виявлення ознак правопорушення.

4) Види вибухів; вибухові речовини; фактори вибуху та захист від них; заходи безпеки; типові місця закладання вибухових пристроїв.

5) Проводити зовнішній та внутрішній огляд будівлі під час затримання озброєнних та інших суспільно-небезпечних осіб.

6) Підстави для зупинення транспортного засобу; способи зупинення транспортного засобу; підстави та правила переслідування транспортного засобу з високим рівнем ризику; заходи особистої безпеки працівників поліції під час зупинення транспортного засобу з високим рівнем ризику.

7) Правові підстави, умови, межі та порядок застосування поліцейських заходів примусу; застосування фізичної сили, спеціальних засобів, вогнепальної зброї; заходи особистої безпеки під час поводження та застосування (використання) поліцейських заходів примусу; алгоритми застосування поліцейських заходів примусу в ситуаціях різних ступенів ризику.

8) Поняття та види масових заходів, їх загальну характеристику; загальні вимоги щодо забезпечення публічного порядку та безпеки під час проведення масових заходів; поняття про особливі умови в діяльності поліції, їх загальну характеристику; загальні вимоги щодо забезпечення публічного порядку та безпеки; в особливих умовах, у разі переведення поліцейських на посиленний варіант службової діяльності та у випадках виникнення масових правопорушень.

вміти:

1) Застосовувати отримані знання в практичній діяльності.

2) Реалізовувати тактичні принципи в ситуаціях різних ступенів ризику; уміти оцінювати ризики на місці події та під час зупинення осіб, які рухаються пішим порядком чи на транспортному засобі; проводити поверхневу перевірку з дотриманням заходів безпеки.

3) Здійснювати патрулювання та застосовувати поліцейські заходи.

4) Визначати ознаки закладеного вибухового пристрою;уживати заходів з попередження та локалізації вибухів.

5) Особливості організації і тактики дій у складі невеликих підрозділів під час зовнішнього та внутрішнього огляду будівлі; заходи безпеки під час проведення зовнішнього та внутрішнього огляду будівлі.

6) Оцінювати ризики зупинення транспортного засобу; здійснювати перевірку транспортного засобу.

7) Застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби, вогнепальну зброю в ситуаціях різних ступенів ризику; дотримуватися заходів особистої безпеки під час поводження та застоування (використання) поліцейських заходів примусу; використовувати алгоритми застосування поліцейських заходів примусу в ситуаціях різних ступенів ризику.

8) Здійснювати заходи щодо евакуації особи (співробітника правоохоронних органів).

9) Оцінювати ризики вчинення правопорушень під час масових заходів; правильно реагувати на правопорушення, що вчиняються під час їх проведення; забезпечувати охорону публічного порядку та безпеку під час особливих умов діяльності правоохоронних органів.