Порівняльне правознавство є юридичною наукою, яка вивчає правову різноманітність сучасного світу, формує методологію порівняльно-правових досліджень, класифікує правові системи, аналізує загальні принципи та закономірності виникнення, функціонування та розвитку основних правових систем сучасності.

Вивчення цієї навчальної дисципліни має особливе пізнавальне і практичне значення. Вона сприяє розширенню політико-правового кругозору майбутнього юриста, допомагає розумінню специфіки розвитку права в тій чи іншій державі, виховує повагу до права кожного народу на вибір своєї долі і свого життя взагалі.

Метою курсу є ознайомити студентів зі змістом основних світових правових систем, особливостями та загальними тенденціями їх розвитку в різних регіонах світу.


Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни «Порівняльне правознавство» є:

– засвоєння знань про порівняльний аналіз правових явищ, виявлення їх спільних ознак та відмінностей на основі встановлення визначених критеріїв порівняння;

– надання студентам правничого матеріалу щодо становлення та розвитку правових систем зарубіжних держав;

– оволодіння термінологією, що застосовується в юридичній компаративістиці;

– систематизація правових знань щодо особливостей різних сімей права, їх аналіз та узагальнення;

– вироблення навичок узагальнення інформації про різні правові системи світу то виявлення загальних тенденції розвитку та взаємовпливу національних правових систем та їх сімей