Метою дисципліни «Кваліметрія і системи управління якістю» є формування у студентів теоретичних знань в області забезпечення та управління якістю з використанням існуючих і нових засобів і методів управління якістю, здатності до створення нових стандартів, сучасних технологій в сфері якості продукції та систем, враховуючи економічні і екологічні аспекти діяльності підприємств.

Метою вивчення курсу є вивчення питань розробки методів визначення чисельних значень показників якості, збору і обробки вихідних даних для їх обчислень, вибору і встановлення складу показників якості продукції при плануванні підвищення якості, вивчення єдиних принципів і методів оцінки якості продукції.

Задачі вивчення дисципліни:

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні отримати

Загальні компетентності:

­ - здатність застосовувати професійні знання й уміння у практичних ситуаціях;

- здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово;

- навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;

- здатність до пошуку, опрацювання та аналізу інформації з різних джерел;

- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

Фахові компетентності:

- здатність розробляти нормативну та методичну базу для забезпечування якості та технічного регулювання та розробляти науково-технічні засади систем управління якістю та сертифікаційних випробувань.

Очікувані програмні результати навчання:

знати:

- основні поняття і визначення дисципліни;

- основні принципи класифікації методів кваліметрії;

- основні методи забезпечують поєднання вимірювань і оцінок властивостей різних груп продуктів;

- основні вимоги до методів, що забезпечують сумісність і поєднаня показників якості продукції на різних рівнях управління - підприємство, галузь, народне господарство;

- умови, що впливають на стійкість і надійність систем якості;

- економічні проблеми, пов'язані зі зміною якості продукції;

- соціальні аспекти проблеми якості продукції;

- методи оцінки якості та безпеки товарів для діагностики дефектів,

- методи виявлення небезпечної, неякісної, фальсифікованої та контрафактної продукції.

Вміти:

- аналізувати і класифікувати об'єкти кваліметрії;

- розробляти методики оцінки якості;

- виробляти інтегральну і диференціальну оцінку виділених показників якості;

- правильно вибирати шкали вимірювань і в разі необхідності вміти розробити шкалу вимірювань для оцінки якості досліджуваного об'єкта;

- призначати бали для оцінки якості досліджуваного об'єкта;

- організувати проведення квалиметричної експертизи;

- підібрати кандидатів в експерти з яких надалі сформувати експертну групу.