Метою дисципліни «Кваліметрія і системи управління якістю» є формування у студентів теоретичних знань в області забезпечення та управління якістю з використанням існуючих і нових засобів і методів управління якістю, здатності до створення нових стандартів, сучасних технологій в сфері якості продукції та систем, враховуючи економічні і екологічні аспекти діяльності підприємств.
Метою вивчення курсу є вивчення питань розробки методів визначення чисельних значень показників якості, збору і обробки вихідних даних для їх обчислень, вибору і встановлення складу показників якості продукції при плануванні підвищення якості, вивчення єдиних принципів і методів оцінки якості продукції.
Задачі вивчення дисципліни:
У результаті вивчення дисципліни студенти повинні отримати
Загальні компетентності:
- здатність застосовувати професійні знання й уміння у практичних ситуаціях;
- здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово;
- навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;
- здатність до пошуку, опрацювання та аналізу інформації з різних джерел;
- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.
Фахові компетентності:
- здатність розробляти нормативну та методичну базу для забезпечування якості та технічного регулювання та розробляти науково-технічні засади систем управління якістю та сертифікаційних випробувань.
Очікувані програмні результати навчання:
знати:
- основні поняття і визначення дисципліни;
- основні принципи класифікації методів кваліметрії;
- основні методи забезпечують поєднання вимірювань і оцінок властивостей різних груп продуктів;
- основні вимоги до методів, що забезпечують сумісність і поєднаня показників якості продукції на різних рівнях управління - підприємство, галузь, народне господарство;
- умови, що впливають на стійкість і надійність систем якості;
- економічні проблеми, пов'язані зі зміною якості продукції;
- соціальні аспекти проблеми якості продукції;
- методи оцінки якості та безпеки товарів для діагностики дефектів,
- методи виявлення небезпечної, неякісної, фальсифікованої та контрафактної продукції.
Вміти:
- аналізувати і класифікувати об'єкти кваліметрії;
- розробляти методики оцінки якості;
- виробляти інтегральну і диференціальну оцінку виділених показників якості;
- правильно вибирати шкали вимірювань і в разі необхідності вміти розробити шкалу вимірювань для оцінки якості досліджуваного об'єкта;
- призначати бали для оцінки якості досліджуваного об'єкта;
- організувати проведення квалиметричної експертизи;
- підібрати кандидатів в експерти з яких надалі сформувати експертну групу.
- Викладач: Степаненко Сергій