МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЗАПОРІЗЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

 

Кафедра   Фінанси, банківська справа та страхування

    (назва кафедри, яка відповідає за дисципліну)

 

 

 

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ОК 12 «Економіка підприємства»

                    (назва навчальної дисципліни)

 

Освітня програма: Фінанси і кредит

(назва освітньої програми)

 

Спеціальність: 072 «Фінанси, банківська справа та страхування»

(найменування спеціальності)

 

Галузь знань: 07 «Управління та адміністрування»

(найменування галузі знань)

 

Ступінь вищої освіти: Перший (бакалаврський рівень)

 (назва ступеня вищої освіти)

 

 

 

 

Затверджено на засіданні кафедри

«Фінанси, банківська справа та страхуваня»

 (найменування кафедри)

 

Протокол № 1 від 16.08.2021 р.

 

 

 

м. Запоріжжя 2021

Загальна інформація

Назва дисципліни

ОК25 «Економіка підприємства» (обов’язкова )

Рівень вищої освіти

Другий (магістерський) рівень

Викладач

Андрющенко І.Є., д.е.н,       професор кафедри «Фінанси, банківська справа та страхування»

Контактна інформація викладача

769-84-89

Час і місце проведення навчальної дисципліни

Предметна аудиторія кафедри

Обсяг дисципліни

120 годин, 4 кредита, розподіл годин (30 год. лекції, 15 годин практичні, 75 години самостійна робота), залік

Консультації

Згідно з графіком консультацій

Пререквізіти і постреквізіти навчальної дисципліни

Міждисциплінарні зв’язки: дисципліна. Попередні політекономія, макроекономіка, мікроекономіка, соціологія.

Характеристика навчальної дисципліни

Оволодіння дисципліною «Економіка підприємства» дозволить майбутнім бакалаврам досягти формування практичних знань і умінь, необхідних для рішення задач щодо управління підприємством на макро- і макрорівнях, сприяння дослідницькій діяльності, розвитку самостійності та відповідальності .

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

а) загальні компетентності:

- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу (ЗК1);

- вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми (ЗК4);

- здатність приймати обґрунтовані рішення (ЗК5).

б) фахові компетентності:

- здатність застосовувати управлінські навички у сфері фінансів, банківської справи та страхування (СК03);

- здатність до пошуку, використання та інтерпретації інформації, необхідної для вирішення професійних і наукових завдань в сфері фінансів, банківської справи та страхування (СК07).

Результати навчання з дисципліни «Економіка підпрємства» деталізують такі очікувані результати навчання: відшуковувати, обробляти, систематизувати та аналізувати інформацію, необхідну для вирішення професійних та наукових завдань в сфері фінансів, банківської справи та страхування (ПР04); застосовувати управлінські навички у сфері фінансів, банківської справи та страхування (ПР09); здійснювати діагностику і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання (ПР10); обґрунтувати вибір варіантів управлінських рішень у сфері фінансів, банківської справи та страхування та оцінювати їх ефективність з урахуванням цілей, наявних обмежень, законодавчих та етичних аспектів (ПР12); використовувати методи аналізу та оцінювання програм сталого розвитку (ПРН 13);

використовувати дані статистичної звітності, обліку та спеціальних досліджень у професійній діяльності (ПРН 16).

Мета вивчення навчальної дисципліни

Формування здатностей самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні підприємств.

 Завдання вивчення дисципліни

Вивчення господарських процесів, що відбуваються у виробничо-комерційних системах підприємств; закріплення комплексу економічних знань і засвоєння досягнень теорії та практики управління підприємствами.


 

6. Зміст навчальної дисципліни

«Економіка підприємства»

 

Змістовий модуль 1. Підприємство в системі господарюван­ня.

ТЕМА 1. Теорії підприємств і основи підприємництва

Теорії підприємств та їх характеристика. Поняття, цілі функціонування і головні напрямки діяльності підприємства. Правові основи функціонування підприємства. Сутність, принципи здійснення та моделі підприємницької діяльності. Договірні взаємовідносини і партнерські зв’язки в підприємництві.

 

ТЕМА 2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

Класифікація видів підприємств. Характеристика основних организаційно-правових форм підприємств. Добровільні та інституційні об’єднання підприємств в Україні.

 

ТЕМА 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств

Поняття ринкової системи, її структура та функції. Елементи мікросередовища та їх вплив на діяльність підприємства. Класифікація та характеристика основних компонентів макросередовища

 

ТЕМА 4.  Структура та управління підприємством

Управління підприємством: сутність, функції та методи здійснення. Характеристика типів організаційних структур управління підприємствами. Виробнича структура підприємства: поняття, види та чинники формування. Поняття, види та роль інфраструктури підприємства.

 

ТЕМА5. Ринок і продукція

Ринок товару: сутність, структура та основні маркетингові параметри. Оцінка та прогнозування попиту на продукцію підприємства. Поняття та класифікація продукції (робіт, послуг). Вартісні та натуральні вимірники обсягу продукції

 

ТЕМА 6.  Планування діяльності підприємства

Сутність планування, його види, принципи та методи здійснення. Характеристика стратегічного, тактичного та оперативно-календарного планування. Поняття, призначення та типові розділи бізнес-плану підприємства. Сутність, зміст та технологія розробки виробничої програми підприємства.

 

ТЕМА 7. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці

Поняття, класифікація і структура персоналу підприємства. Система показників для оцінки чисельності, стану, руху робочої сили на підприємстві. Методичні підходи при плануванні чисельності окремих категорій працівників підприємства. Продуктивність праці персоналу: сутність, показники і методи її вимірювання та напрямки підвищення. Оплата праці на підприємстві: сутність, державна політика загальна організація. Сутнісно-видова характеристика форм і систем оплати праці персоналу.

 

ТЕМА  8.  Капітал підприємства

Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів підприємства. Основні засоби підприємства: поняття, функціонально-елементний склад та оцінка. Знос та амортизація основних засобів: поняття, вимірювання та методи нарахування. Системи показників ефективності використання основних засобів підприємства. Оборотний капітал підприємства: сутність, функціонально-елементний склад та процес трансформації. Методи визначення потреби в оборотних коштах підприємства. Показники та шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства. Нематеріальні активи підприємства та їх вартісна оцінка.

 

 

Змістовий модуль 2.  Ефективність та конкурентоспроможність підприємства.

ТЕМА 1. Інвестиції

Поняття, сутність та класифікація інвестицій. Визначення необхідного обсягу та джерел інвестицій. Методичні основи визначення економічної інвестицій (капіталовкладень). Сутність, форми та оцінка ефективності фінансових інвестицій

 

ТЕМА 2. Інноваційна діяльність

Сутність, значення та класифікація інновацій.  Науково-технічний прогрес, його форми та напрями прояву. Загальна характеристика, об'єкти, напрями і тенденції розвитку організаційного прогресу на підприємствах. Оцінка економічної ефективності технічних інновацій і організаційних нововведень.

 

ТЕМА 3. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства

Техніко-технологічна база виробництва та забезпечення її розвитку. Сутнісно-видова характеристика та переваги лізингу. Поняття, види, методичні основи визначення обсягу та ступеня використання виробничої потужності підприємства.

ТЕМА 4. Організація виробництва і забезпечення якості продукції

Виробничий процес на підприємстві: сутність, структура та принципи організації. Типи та методи організації виробництва. Сутнісна характеристика, показники і методи оцінки якості та конкурентоспроможності продукції. Стандартизація і сертифікація продукції (послуг) підприємства

ТЕМА 5. Витрати на виробництво та реалізацію продукції

Сутнісна характеристика та класифікація витрат підприємства. Собівартість продукції (робіт, послуг) її види та методи калькулювання. Зміст і методика обчислення кошторису витрат на виробництво продукції. Економічний зміст та функції ціни. Види цін. Методи ціноутворення на продукцію підприємства

ТЕМА 6. Фінансово-економічні результати суб’єктів господарювання

Сутнісна характеристика доходів підприємства та джерел їх утворення. Поняття, види, порядок формування і напрями використання прибутку підприємства. Сутнісна характеристика та вимірювання ефективності діяльності підприємства. Оцінка фінансово-економічного стану підприємства. Конкурентоспроможність підприємства: поняття, чинники формування та методичні основи розрахунку.

ТЕМА 7. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація і реструктуризація

Сутність і тенденції організаційного розвитку підприємств. Характеристика сучасних моделей розвитку підприємств. Бізнес-процеси на підприємстві: поняття, види та принципи їх організації. Сутність трансформації, її види, напрями та форми. Організаційні форми та порядок проведення реструктуризації підприємств.

ТЕМА 8. Економічна безпека та антикризова діяльність

Економічна безпека підприємства: сутність, складові та методи вимірювання. Основні напрями забезпечення необхідної економічної безпеки підприємства. Санація (фінансове оздоровлення) суб’єктів господарювання: сутність, цілі, форми здійснення та типові заходи. Банкрутство підприємства: сутність, причини, процедура визнання та способи прогнозування.

 


 

Структура навчальної дисципліни

           

 

Назви змістових модулів і тем

                                             Кількість годин

                 денна форма

                 Заочна форма

усього

        у тому числі

усього

        у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Змістовий модуль 1. Підприємство в системі господарюван­ня.

Тема 1. Теорії підприємств і основи підприємництва

7

1

0,5

-

-

5,5

7

0,3

0,12

-

-

6,58

Тема 2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

7

2

0,5

-

-

4,5

7

0,3

0,12

-

-

6,58

 Тема 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств

7

2

1

-

-

4

7

0,4

0,12

-

-

6,48

Тема 4. Структура та управління підприємством

7

2

1

-

-

4

7

0,4

0,12

-

-

6,48

Тема 5. Ринок і продукція

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 6. Планування діяльності підприємства

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 7. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 8. Капітал підприємства

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Разом за змістовим модулем 1

60

15

7

-

-

38

60

3

1

-

-

56

Змістовий модуль 2. Ефективність та конкурентоспроможність підприємства.

 Тема 9. Інвестиції

7

2

1

-

-

4

7

0,3

0,12

-

-

6,58

 Тема10. Інноваційна діяльність

7

2

1

-

-

4

7

0,3

0,12

-

-

6,58

Тема 11. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства

7

2

1

-

-

4

7

0,4

0,12

-

-

6,48

Тема 12. Організація виробництва і забезпечення якості продукції

7

2

1

-

-

4

7

0,4

0,12

-

-

6,48

Тема 13. Витрати на виробництво та реалізацію продукції1

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 14. Фінансово-економічні результати суб’єктів господарювання

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 15. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація і реструктуризація

8

2

1

-

-

5

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Тема 16. Економічна безпека та антикризова діяльність

8

1

1

-

-

6

8

0,4

0,13

-

-

7,47

Разом за змістовим модулем 2

60

15

8

-

-

37

60

3

1

-

-

56

Разом

120

30

15

-

-

60

120

6

2

-

-

112

 

7. План вивчення навчальної дисципліни

№ тижня

Назва теми

Форми організації навчання

Кількість годин

 1.

Тема 1. Теорії підприємств і основи підприємництва

денна

1

2.

Тема 2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

денна

2

3.

 Тема 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств

денна

2

4.

Тема 4. Структура та управління підприємством

денна

2

5.

Тема 5. Ринок і продукція

денна

2

6.

Тема 6. Планування діяльності підприємства

денна

2

7.

Тема 7. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці

денна

2

8.

Тема 8. Капітал підприємства

денна

2

9.

 Тема 9. Інвестиції

денна

2

10.

 Тема10. Інноваційна діяльність

денна

2

11.

Тема 11. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства

денна

2

12.

Тема 12. Організація виробництва і забезпечення якості продукції

денна

2

13.

Тема 13. Витрати на виробництво та реалізацію продукції1

денна

2

14.

Тема 14. Фінансово-економічні результати суб’єктів господарювання

денна

2

15.

Тема 15. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація і реструктуризація

денна

2

16.

Тема 16. Економічна безпека та антикризова діяльність

денна

1

Разом

 

 

30

 

 

 

 

8. Самостійна робота

з/п

Назва теми

Кількість

годин

денна

заочна

 1.

Тема 1. Теорії підприємств і основи підприємництва

5,5

6,58

2.

Тема 2. Види підприємств, їх організаційно-правові форми

4,5

6,58

3.

 Тема 3. Зовнішнє середовище господарювання підприємств

4

6,48

4.

Тема 4. Структура та управління підприємством

4

6,48

5.

Тема 5. Ринок і продукція

5

7,47

6.

Тема 6. Планування діяльності підприємства

5

7,47

7.

Тема 7. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці

5

7,47

8.

Тема 8. Капітал підприємства

5

7,47

9.

 Тема 9. Інвестиції

4

6,58

10.

 Тема10. Інноваційна діяльність

4

6,58

11.

Тема 11. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства

4

6,48

12.

Тема 12. Організація виробництва і забезпечення якості продукції

4

6,48

13.

Тема 13. Витрати на виробництво та реалізацію продукції1

5

7,47

14.

Тема 14. Фінансово-економічні результати суб’єктів господарювання

5

7,47

15.

Тема 15. Розвиток підприємства: сучасні моделі, трансформація і реструктуризація

5

7,47

16.

Тема 16. Економічна безпека та антикризова діяльність

6

7,47

 

Разом

75

112

 

9. Система та критерії оцінювання курсу

Після кожного змістового модуля проводиться рубіжний контроль, який оцінюється за 100-бальною шкалою.

Під час рубіжного контролю враховують наступні види робіт:

Проведення змістовного модульного контролю з дисципліни

««Економіка підприємства»

Найменування завдань

Кількість балів

Загальна кількість балів

тестування під час  рубіжного контроля

5

50

1 задача під час  рубіжного контроля

15

15

завдання, тести, розв’язок задач за поточним оцінюванням

25

25

оцінка за самостійну роботу

10

10

Підсумок

х

100

 

Підсумкова оцінка за семестр визначається як середня двох підсумкових контролів за перший та другий змістовні модулі.

Залік проводиться за наявності незадовільної оцінки підсумкового модуля або за вибором студента та містить: теоретичне питання, тести, задачу.

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для диференційованого заліку

для заліку

90-100

А

відмінно 

зараховано

85-89

В

добре

75-84

С

70-74

D

задовільно

60-69

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

10.
Політика курсу   «Управління фінансовими ресурсами територіальних громад»

Дотримання академічної доброчесності здобувачами освіти передбачає:

Самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання (для осіб з особливими освітніми потребами ця вимога застосовується з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей);

Посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень, відомостей; Дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права;

Надання достовірної інформації про результати власної (наукової, творчої) діяльності, використані методики досліджень і джерела інформації.