Дисципліна «Історія мистецтв, архітектури та містобудування» призначена для студентів-архітекторів 2-4 курсу за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр. Даний курс є головним у теоретичній підготовці бакалаврів за напрямом 191 «Архітектура та містобудування». Історія мистецтва та архітектури розглядається як складова частина художньої культури, що ґрунтується на спільних теоретичних засадах. Даний курс розкриває не тільки типологічні або стилістичні особливості епохи, що вивчається, але і висвітлює її генетичну і соціальну спадщину, що знайшла своє відображення у загальному потоці розвитку світу. Курс має міждисциплінарні зв‘язки з курсами «Архітектурна композиція та кольорознавство», «Архітектурно-містобудівне проєктування», «Філософія», «Теорія архітектурного проєктування» тощо надає матеріал для наукових досліджень та архітектурного проектування, вправ та клаузур, що супроводжують все навчання.

Мета дисципліни – вивчення ґенези архітектури та мистецтва на прикладах світових шедеврів; вивчення теоретичних засад архітектури і мистецтва; вивчення творчих методів відомих митців.

Завдання курсу:

- дати студенту знання про головні історико-культурні події у всесвітній історії мистецтва, архітектури і містобудування; показати їх як аспекти закономірного генезису культури, як єдиний процес, де мистецтво, архітектура і містобудування є ланками у загальному культурному процесі розвитку людства;

- надати розуміння мистецтва, архітектури і містобудування як культурного феномена, функції соціально-економічних, природно-екологічних і психологічних факторів;

- навчити студента професійній аналітичній оцінці витвору архітектури, вмінню ідентифікувати витвір з певною епохою, майстром, стилем, філософською і науковою концепцією.

Предмет вивчення у дисципліні – історія мистецтва розглядається як складова частина художньої культури (у сукупності з архітектурою). У складі мистецтв вивчається образотворче мистецтво, літературу, кіно та ін. Містобудування розглядається як обов’язкова складова архітектури, що ґрунтується на спільних теоретичних засадах.