Дисципліна «Архітектурно-містобудівне проектування» вивчається у 3-8 навчальному семестрі. Конспект лекцій призначений для вивчення у 3 навчальному семестрі. 

Мета дисципліни – ознайомити студентів архітектурних спеціальностей з основними проблемами й питаннями, які виникли при проектуванні малоповерхових цивільних будівель, а також із сучасною методологією проектування та умовами, що впливають на формування різних типів будівель.

Студенту важливо засвоїти методологію підходу до використання досягнень науково-технічного прогресу в архітектурній творчості, виявити взаємний зв’язок між прийнятими конструкціями і впливами на будівлю (силового й несилового характеру), умовами експлуатації будівель та їх елементів, вимогами до цих елементів і способом їх задоволення при збереженні визначальної ролі функціонально-художнього початку.

Розпочинаючи вивчення курсу, майбутні архітектори повинні мати на увазі, що їх творчі задуми можливо реалізувати лише в матеріальній формі – у виробах і конструкціях (частинах будівель), виконаних із конкретних будівельних матеріалів.

У малоповерховому будівництві поряд зі збірними конструкціями широко застосовуються місцеві матеріали. Під час зведення стін будівель із цегли і дрібнорозмірних виробів із місцевих матеріалів нерідко використовуються уніфіковані збірні елементи фундаментів, перекриттів, сходів тощо.

Від того, у якому матеріалі виконано будівлю – у дереві чи камені, в металі чи залізобетоні, – залежить і архітектурний облік, і конструктивне вирішення, і вартість, і умови, і терміни експлуатації цієї будівлі. Все це взаємопов’язане.

Таким чином, задачами курсу «Архітектурне проектування» є навчання проектуванню архітектурної частини малоповерхових цивільних будівель та складових їх елементів (балок, плит перекриття, елементів будівлі й ін.).