Асортимент, кількість і якість продуктів споживання, регулярність вживання їжі впливають на життєдіяльність людського організму.
Саме тому мистецтво приготування страв є однією з найдавніших сфер діяльності людини.
У кожного народу з урахуванням його історичного розвитку, матеріального рівня, географічного положення, території, на якій він проживає, національних особливостей, традицій, звичок віками створювалась, розвивалась і удосконалювалась своя кухня.
В основу кожної національної кулінарії покладено два найголовніших фактори, що пов’язані між собою, - набір продуктів і спосіб їх обробки.
Склад продуктів визначається природними умовами і матеріальним виробництвом. Розвиток землеробства і тваринництва залежить насамперед від географічного положення країни, кліматичних та економічних умов. Разом з тим набір вихідної сировини не визначає характер національної технології. Використовуючи одні й ті самі продукти, різні народи у процесі приготування страви набувають свій неповторний смак. Прикладом можуть бути технології більшості народів Європи, які застосовують для приготування їжі в основному однакові продукти: картоплю, томати, огірки, борошно, м’ясо, птицю, рибу та ін. Але страви, приготовлені з них, матимуть різний смак у болгар, угорців, німців, оскільки технологія обробки продуктів неоднакова.
Велике значення для розвитку національних технологій має спосіб теплового оброблення. На особливості їх також впливають релігійні звичаї, що регламентують спосіб життя. Інакше кажучи, національна кулінарія створюється національною спільністю людей і обумовлюється комплексом властивих їм особливостей смакового сприйняття.
Вивчення особливостей харчування різних народів забезпечить нашій країні підґрунтя для розвитку туризму. Кулінари України знатимуть і вмітимуть готувати страви для зарубіжних гостей з урахування особливостей їхніх технологій, правильно подавати ці страви на стіл, а також кваліфіковано включати до меню туристів страви української кулінарії.