Доцільність вивчення матеріалу курсу «Спільна комерційна та регіональна політики інтеграційного розвитку ЄС» обумовлена особливостями сучасної світової економіки для якої визначальною характеристикою є посилення регіональної економічної та політичної інтеграції. Принципи регіонального розвитку спрямовані на вирішення економічних та соціальних проблем, що потребує тісної співпраці між урядами, бізнес-організаціями і соціальними групами на кожному рівні. Європейська інтеграція України є стратегічним курсом, що закріплений Конституцією України і може бути успішно реалізованим лише за умови наявності спеціалістів із зовнішньоекономічної діяльності, які володіють теорією і практикою організації співробітництва з різними структурами Європейського Союзу та основними засадами формування спільної комерційної й регіональної політики та транскордонного співробітництва в умовах інтеграційного розвитку ЄС.

Мета викладання навчальної дисципліни «Спільна комерційна та регіональна політика інтеграційного розвитку ЄС» полягає у формуванні у здобувачів відповідних дисциплінарних компетентностей щодо аналізу, оцінки і особливостей спільної комерційної й регіональної політики інтеграційного розвитку ЄС на основі закономірностей взаємодії країн-учасників та оцінки ефективності зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів в умовах транскордонної інтеграції.

Завданнями навчальної дисципліни є формування системи знань у студентів щодо сутності спільної комерційної й регіональної політики інтеграційного розвитку; розуміння інструментів реалізації регіональної та комерційної політики ЄС; вміння виокремлювати переваги та загрози міжрегіонального співробітництва; вміння використовувати отриманні знання в практичній діяльності.

Для освоєння студентами необхідних теоретичних знань та отримання практичних навичок щодо реалізації спільної комерційної та регіональної політики інтеграційного розвитку ЄС попередньо їм необхідно опрацювати такі дисципліни як: «Історія міжнародних економічних відносин», «Міжнародні економічні відносини», «Економіка бізнес-структур», «Основи зовнішньоекономічної діяльності», «Міжнародні інституції», «Міжнародний бізнес». Отримані знання  в подальшому стануть теоретичною базою для здобувачів при опануванні таких дисциплін як «Міжнародні стратегії економічного розвитку», «Управління міжнародними компаніями».