1.      Загальна інформація

Назва дисципліни

Обов’язкова навчальна дисципліна "Міжнародна інвестиційна діяльність" відповідає робочому навчальному плану (код ППН 24)

Рівень вищої освіти

Перший (бакалаврський) рівень

Викладач

Мелещенко Анатолій Іванович, кандидат філологічних наук, доцент

Контактна інформація викладача

Телефон кафедри: 0612 769 - 82 - 53,

E-mail кафедри: kafedra_mev@zntu.edu.ua

E-mail викладача: bschool2000@gmail.com

Час і місце проведення навчальної дисципліни

За розкладом

Обсяг дисципліни

Загальна кількість годин – 120, кредитів – 4. Із них: лекцій – 28, практичних -14, самосійна робота – 78. Вид контролю - екзамен

Консультації

Згідно з графіком консультацій

2.      Пререквізіти і постреквізіти навчальної дисципліни

Пререквізити:Міжнародні економічні відносини, Макроекономіка,Історія міжнародних економічних відносин, Економічна теорія, Країнознавство

Постреквізит­ти:Міжнародна торгівля”, “Міжнародна економічна інтеграція”, “Міжнародні фінанси”, “Міжнародні економічні інституції”, “Міжнародний бізнес”

3.      Характеристика навчальної дисципліни

Дисципліна є проміжною для спеціальності «Міжнародні економічні відносини», в цілому. Вона є логічним продовженням для опанування всім курсом освітньої програми «Міжнародний бізнес» та всіма іншими дисциплінами цієї спеціальності – як практичного (англійська та німецька  мови),так і теоретичного порядку(вищеназвані дисципліни)

Компетентності, яких набуває студент при вивченні дисципліни:

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні  компетентності:         

ЗК 03. Здатність навчатися та бути сучасно навченим.

ЗК 04. Здатність планувати та управляти часом.

ЗК 05. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово.

ЗК 06. Здатність спілкуватись іноземними мовами (англійською і німецькою).

ЗК 07. Навички використання сучасних інформаційних та комунікаційних технологій.

ЗК 08. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК 09. Уміння бути критичним та самокритичним.

ЗК 10. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших  галузей знань\ видів економічної діяльності).

ЗК 11. Здатність працювати в команді.

ЗК 12. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності.

спеціальні (фахові) компетентності:

СК 01. Здатність виокремлювати  характерні ознаки та тенденції розвитку  світового господарства, особливості реалізації економічної політики та світових інтеграційних/ дезінтеграційних процесів, у тому числі євроатлантичної інтеграції

СК 02. Здатність використовувати  базові категорії та новітні теорії, концепції, технологій і методи у сфері міжнародних економічних відносин з урахуванням їх основних форм, застосовувати теоретичні знання щодо функціонування та розвитку міжнародних економічних відносин.

СК 03. Здатність виявляти особливості функціонування середовища міжнародних економічних відносин та моделей економічного розвитку.

СК 04. Здатність обґрунтовувати особливості реалізації форм міжнародних економічних відносин на мега-, макро-, мезо-  і  мікрорівнях.

СК 05. Здатність здійснювати комплексний аналіз та моніторинг кон’юнктури світових ринків, оцінювати зміни міжнародного середовища та вміти адаптуватися до них.

СК 06. Здатність аналізувати міжнародні ринки товарів і послуг, інструменти та принципи регулювання міжнародної торгівлі.

СК 07. Здатність застосовувати базові знання, аналізувати теорії та механізми реалізації міжнародних валютно-фінансових і кредитних відносин

СК 08. Здатність визначати функціональні особливості, характер, рівень та ступінь  взаємозв’язків, налагоджувати комунікації між суб’єктами міжнародних економічних відносин різного рівня та налагоджувати комунікації між ними.

СК 10. Здатність обґрунтовувати доцільність застосування правових, економічних та дипломатичних методів (засобів) вирішення конфліктних ситуацій на міжнародному рівні.

СК 12. Здатність використовувати нормативно-розпорядчі документи та  довідкові матеріали при здійсненні професійної діяльності у сфері міжнародних економічних відносин.

СК 15. Здатність застосовувати методи, правила і принципи функціонування міжнародних економічних відносин для розвитку зовнішньоекономічної діяльності України.

Очікувані результати навчання з дисципліни

Шифр ПРН

Дисциплінарні результати навчання (ОК-)

 

Шифр ОК

зміст

РН 1.

РН 1.-ОК18  

Відповідально ставитися до професійного самовдосконалення, усвідомлюючи необхідність навчання впродовж усього життя, проявляти толерантність та готовність до інноваційних змін

РН 2.

РН 2.-ОК18  

Вільно спілкуватися з професійних питань державною та іноземними мовами усно і письмово, фахово використовуючи економічну термінологію.

РН 3.

РН 3.-ОК18  

Використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, програмні пакети загального і спеціального призначення.

РН 5.  

РН 5.-ОК18  

Володіти навичками самоаналізу (самоконтролю), бути зрозумілим для представників інших  інших бізнес-культур та професійних груп різного рівня (з фахівцями з інших галузей знань/видів діяльності) на засадах  цінування  різноманітності,  мультикультурності, толерантності та поваги до них.

РН 6.

РН 6.-ОК18  

Планувати,  організовувати, мотивувати, оцінювати та підвищувати результативність колективної праці, здійснювати дослідження в групі під керівництвом лідера, з урахуванням вимог та особливостей сьогодення в умовах обмеженості часу.

РН 7.  

РН 7.-ОК18  

Застосовувати  набуті  теоретичні знання, для  розв’язання практичних завдань та змістовно інтерпретувати отримані результати.

РН 8.  

РН 8.-ОК18  

Розуміти, виділяти й описувати нові явища, процеси й тенденції глобального  розвитку , механізми  й інструменти  реалізації економічної політики та світових інтеграційних/дезінтеграційних процесів, у тому числі євроатлантичної інтеграції.

РН 9.  

РН 9.-ОК18  

Розуміти і вміти застосовувати , відповідно до інших вимог освітньої програми, сучасні теорії та методи розв’язання  спеціалізованих складних задач і практичних проблем у сфері міжнародної торгівлі товарами та послугами, міжнародного руху капіталу, міжнародних валютно-фінансових та кредитних відносин, мобільності людських ресурсів, міжнародного трансферу технологій.

 РН 10.

РН 10.-ОК18  

Ідентифіковувати та виокремлювати особливості функціонування середовища міжнародних відносин та моделей економічного розвитку.

 РН 11.

РН 11.-ОК18  

Обгрунтовувати власну думку щодо конкретних умов реалізації форм МЕВ на мега-, макро-, мезо- і мікрорівнях.

 РН 12.

РН 12.-ОК18  

Здійснювати комплексний аналіз складних економічних систем, зіставляти та порівнювати їх складові, оцінювати й аргументувати  оцінки результативності їх функціонування.

 РН 13.

РН 13.-ОК18  

Підбирати і вміло застосовувати аналітичний інструментарій дослідження стану та перспектив розвитку окремих сегментів міжнародних ринків товарів і послуг з використанням сучасних знань про методи, форми й інструменти регулювання міжнародної торгівлі.

РН 14.

РН 14.-ОК18  

Розуміти і застосовувати теорії, принципи, засоби й інструменти реалізації міжнародних валютно-фінансових та кредитних відносин.

РН 15.

РН 15.-ОК18  

Визначати функціональні  особливості, характер, рівень та ступінь взаємозв’язків між суб’єктами міжнародних економічних відносин різного рівня та налагоджувати комунікації між ними.

РН 18.

РН 18.-ОК18  

Досліджувати економічні явища та процеси у міжнародній сфері на основі розуміння категорій, законів; виділяючи й узагальнюючи тенденції, закономірності функціонування та розвитку світового господарства з урахуванням причинно-наслідкових та просторово-часових зв’язків.

РН 20.

РН 20.-ОК18  

Відстоювати національні інтереси України з урахуванням безпекової компонтенти міжнародних економічних відносин.

РН 23.

РН 23-ОК18

  

Усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя, з метою підтримки професійної компетентності на високому рівні

РН 24.

РН 24-ОК18  

Обґрунтовувати вибір і застосовувати інформаційно-аналітичний інструментарій, економіко-статистичні методи обчислення, складні техніки аналізу та методи моніторингу кон’юнктури світових ринків.

РН 25.

РН 25-ОК18  

Презентувати  результати досліджування на базі яких,  розробляються рекомендації  та заходи з адаптації до змін міжнародного середовища.

4.      Мета вивчення навчальної дисципліни

Мета викладання навчальної дисципліни - формування у студентів розуміння  закономірностей міжнародної інвестиційної діяльності та її мотивації, надання знань та набуття аналітичних і практичних навичок у сфері реалізації зарубіжних та іноземних інвестицій в тому числі у конкретних умовах України.

5.      Завдання вивчення дисципліни

Завдання викладання навчальної дисципліни  -  вивчення засад інвестування державою, міжнародними та національними корпораціями, а також найбільш розповсюджених інструментів міжнародного інвестування; розглянути основні види і класифікації інвестицій, використовуваних в міжнародному бізнесі; сформувати необхідні навички для аналізу, оцінки і прийняття рішень щодо реалізації різних форм міжнародної інвестиційної діяльності.

6.      Зміст навчальної дисципліни

Обовязкова навчальна дисципліна "Міжнародна інвестиційна діяльність", 3-й рік навчання, належить до тих дисциплін, які продовжують основи підготовки міжнародних економічних відносин. Вона структурується трьома змістовими модулями:1. Методологічні основи міжнародної інвестиційної    діяльності. 2.Характеристика особливостей форм міжнародної інвестиційної діяльності у міжнародному бізнесі.

3. Світові фінансові потоки і регулювання міжнародної інвестиційної діяльності. У першому модулі розглядаються проблеми економічної сутності інвестицій, форми виходу на зарубіжні ринки, фактори, які впливають на вибір стратегії інвестуванняучасний стан та динаміка ринку світових потоків прямих інвестицій в контексті еволюції, мотивація та класифікація форм міжнародного руху капіталу: прямі та портфельні інвестиції, теорії міжнародних портфельних інвестицій,тощо. У другому модулі концептуально важливими є місце транснаціональних компаній у системі міжнародної інвестиційної діяльності, ТНК  як  суб’єкт міжнародного бізнесу, розглядається сутність транснаціоналізації. У третьому  модулі оцінюється стан портфельного інвестування,світові фінансові потоки, сутність та структурні елементи світового фінансового ринку, регулювання міжнародної інвестиційної діяльності, особливості міжнародної інвестиційної діяльності та ведення міжнародного бізнесу в Україні, робиться аналіз розвитку інвестиційного процесу в Україні, тощо.

 

                                                    7. План вивчення навчальної дисципліни

№ тижня

Назва теми

Форми організації навчання

К-сть год.

1.

Інвестування в системі міжнародного бізнесу та фактори, що обумовлюють його активізацію. Економічна сутність інвестицій. Особливості та принципи міжнародної інвестиційної діяльності. Суб'єкти міжнародної інвестиційної діяльності. Характеристика міжнародного інвестиційного ринку.

Причини, чинники та  фактори міжнародного інвестування. Форми виходу на зарубіжні ринки. Фактори, які впливають на вибір стратегії інвестування. Стратегії країн, приймаючих інвестиції, та країн базування компаній, які здійснюють іноземні інвестиції. Сучасний стан та динаміка ринку світових потоків прямих інвестицій в контексті еволюції.

     лекц.

4

2.

Сутність, форми, механізми і теорії руху прямих та портфельних інвестицій. Сутність і форми інвестицій.Мотивація та класифікацію форм міжнародного руху капіталу: прямі та портфельні інвестиції. Теорія міжнародних портфельних інвестицій. Теорія монополістичної переваги закордонних прямих інвестицій. Теорія факторних пропорцій Хекшера-Оліна. Теорія граничної ефективності інвестування діяльності нефінансових фірм (Кейнс, Торбін). Теорія конкурентних переваг М.Портера та її детермінанти.Теорія інтерналізації закордонних прямих інвестицій (Баклі, Кесон, Рагмен). Біхевіористська теорія транснаціональних корпорацій. Модель ЕRPG Х. Перлмуттера. Еклектична парадигма закордонних прямих інвестицій Дайнінга. Модель OLI (переваги власності, переваги інтерналізації, переваги розміщення).

     лекц.

4

3.

Місце транснаціональних компаній у системі міжнародної інвестиційної діяльності. ТНК  як  суб’єкт міжнародного бізнесу. Сутність транс націоналізації. Критерії визначення транснаціональної компанії. Система багатонаціональних компаній.

Масштаби діяльності ТНК. Кількісний аналіз потоків прямих інвестицій. Шляхи виходу на зовнішні ринки. Фактори, що впливають на вибір шляху виходу на ринок.

     лекц.

2

4.

Транскордонне злиття і поглинання (ЗІІІ). Методологія аналізу. Масштаби та динаміка ЗІП. Фактори, що посилили процес транскордонного злиття та поглинання. Види і мотиви здійснення транскордонних ЗІП.

     лекц.

2

5.

ТНК і олігополістичні  ринкові структури. Прямі інвестиції та конкуренція. ТНК і рівень концентрації в галузі. ЗІП і конкурентне середовище. Конкуренція на глобальних ринках. Стратегічні партнерства та їх вплив на конкурентне  середовище.

     лекц.

2

6.

Стратегії та форми організації операцій транснаціональних корпорацій.Наступальні стратегії. Види захистних стратегій ТНК. Еволюція стратегій розвитку міжнародного виробництва. Еволюція форм операцій транснаціональних корпорацій. Спільні підприємства: переваги і недоліки. Стратегії ТНК, що обумовлюють утворення спільних підприємств. Контрактні форми діяльності на міжнародному інвестиційному ринку.

     лекц.

4

7.

Світові фінансові потоки. Портфельне інвестування

Сутність та структурні елементи світового фінансового ринку. Міжнародні ринки боргових зобов’язань. Міжнародні ринки титулів (прав) власності. Міжнародні ринки похідних фінансових інструментів. Транснаціоналізація банківських операцій: концентрація фінансового капіталу.Міжнародне фінансування операцій ТНК. Ознаки та причини активізації міжнародних портфельних інвестицій. Оцінка інвестиційних якостей цінних паперів. Міжнародні фондові ринки.Стратегії управління портфелем цінних паперів. Інститути спільного інвестування (інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, довірчі товариства). Міжнародні фондові  біржі.

     лекц.

4

8.

Регулювання міжнародної інвестиційної діяльності

Потенціал впливу іноземних інвестицій на процеси відтворення. Форми регулювання взаємодії суб’єктів інвестиційного процесу у міжнародній економіці. Макроекономічне регулювання інвестиційного процесу та політика держави по відношенню до іноземних інвестицій. Форми та інструменти впливу держави на інвестиційну діяльність (прямі і непрямі). Індикативне планування інвестиційної діяльності. Вільні економічні зони: порядок створення, функціонування та ліквідації. Світовий досвід створення ВЕЗ. Інвестиційний клімат. Міжнародні рейтинги.

     лекц.

2

9.

Особливості міжнародної інвестиційної діяльності та ведення міжнародного бізнесу в Україні. Аналіз розвитку інвестиційного процесу в Україні.Чинники, що впливають на розвиток інвестиційного процесу. Географічна та галузева структура залучення іноземних інвестицій. Державна інвестиційна політика України на сучасному етапі.Міжнародна інвестиційна діяльність в Україні. Формування та оцінка параметрів національного інвестиційного клімату.

     лекц.

4

8. Самостійна робота(згідно графіку самостійної роботи -6 год. на тиждень; 2 години консультативної допомоги; контрольні заходи згідно засобів та критеріїв оцінювання успішності навчання)

 

з/п

Назва теми

К-сть

годин

1

Суб'єкти міжнародної інвестиційної діяльності. Держава як суб'єкт інвестиційної діяльності.Міжнародні організації, що впливають на реалізацію міжнародної інвестиційної діяльності

6

2

Форми міжнародної інвестиційної діяльності. Глобальні економічні фактори міжнародного інвестування.Фактори міжнародного інвестування: політико-економічні, ресурсно-економічні, загально-економічні. 

6

3

Вплив міжнародних інститутів на міжнародну інвестиційну діяльність (Багатостороннє агентство гарантування інвестицій, Міжнародна фінансова корпорація тощо). Класифікація прямих іноземних інвестицій. Горизонтальна та вертикальна інтеграція

6

4

Етапи створення інтеграційних об’єднань. Інвестиційні цикли прямих іноземних інвестицій. Шляхи інтернаціоналізації світогосподарських процесів: екстернальний та інфернальний. Теорія граничної ефективності інвестування за Кейнсом. 

6

5

Теорія граничної ефективності інвестування за Тобіном. Концепція шляхів інвестиційного розвитку (Дж.Данінг, Р.Нарула). Моделі циклів ділової активності (моделі Кітчіна, Джаглара, Кондратьєва, Фріша, Хікса, Лукаса, Слутського).

8

6

Ресурси суб’єктів інвестиційної діяльності та теорія граничної ефективності інвестування Тобіна. Ресурси суб’єктів інвестиційної діяльності та теорія граничної ефективності інвестування Кейнса. Мотивація створення підприємств з іноземними інвестиціями з боку суб’єктів країни базування. 

8

7

Мотивація створення підприємств з іноземними інвестиціями з боку суб’єктів приймаючої країни. Шляхи виходу на зовнішні ринки: створення нових виробничих потужностей чи придбання вже існуючих місцевих. Фактори, що впливають на вибір шляху виходу на ринок: рівень економічного розвитку країни, інвестиційна політика країни тощо. Горизонтальна та вертикальна інтерналізація.

8

8

Транснаціональні корпорації: поняття, критерії класифікації. Особливості побудови структури транснаціональних корпорацій, та фактори, що її визначають. Фактори, що впливають на вибір форми виходу на ринок іншої країни.

8

9

Діяльність транснаціональних корпорацій та їх вплив на економіку України (на конкретному прикладі). Прояв ефекту синергії при транскордонних злиттях та поглинаннях. Форми підрядних контрактів на будівництво (частковий підряд, генеральний підряд, контракти „під ключ”, контракти на керівництво проектом).

6

10

Контрактні операції у видобувній промисловості. Субконтрактні угоди. Типи управлінських контрактів. Географічна та галузева структура залучення іноземних інвестицій в економіку України.

10

11

Типи інжинірингових контрактів. Сучасний стан конкуренціі на глобальних ринках. Стратегія транснаціоналізації китайських державних корпорацій. Діяльність нафтогазових транснаціональних корпорацій та їх вплив на сучасний міжнародний бізнес.

8

12

Бізнес-стратегії  ТНК на світовому автомобільному ринку

2

13

Стратегії українських агрофірм на світовому ринку зерна в умовах глобалізації світової економіки

2

 

Рубіжний контроль: за весь період вивчення навчальної дисципліни студент має виконати 2 (дві) модульних контрольних роботи (за окремим планом)

 

9. Система та критерії оцінювання курсу

Поточний контроль: опитування на семінарських заняттях

Підготовка реферату

Рубіжний контроль: 2 модульні роботи (за окремими критеріями)

Проміжна атестація після 2-х модульних робіт

Підсумковий контроль: екзамен

Оцінювання відповідей – за 100-бальною шкалою (ECTS)

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка

ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсової, практики

для заліку

90 – 100

А

відмінно 

 

 

зараховано

85 – 89

В

добре

75 – 84

С

70 – 74

D

задовільно

60 – 69

Е

35 – 59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

1 – 34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

                               10. Політика курсу

Вивчення курсу передбачає володіння студентом  таких знань та вмінь:

знати:

– сутності, характеристик і особливостей міжнародного інвестування;

– сутності, мети, завдань та функцій міжнародного інвестиційного менеджменту;

– сутності і складових інвестиційного клімату країн;

– методичних підходів до дослідження інвестиційної привабливості країни, регіону, галузі і підприємства;

– сутності режимів інвестиційної політики і механізмів регулювання і стимулювання міжнародної інвестиційної діяльності;

– сутності інфраструктури підтримки міжнародної інвестиційної діяльності, зокрема спеціальних економічних зон й індустріальних парків;

– сутності державного програмування інвестиційної діяльності країни;

– методичних вимог до оцінки пріоритетності й ефективності інвестиційних програм у провідних країнах світу;

– сутності формування міжнародної інвестиційної стратегії країни, компанії;

– сутності стратегії формування ресурсів суб’єктів міжнародної інвестиційної діяльності;

– сутності інвестиційних характеристик основних цінних паперів, представлених на міжнародному інвестиційному ринку;

– методичних вимог щодо визначення місця України у світових рейтингах та оцінку інвестиційної привабливості регіонів і галузей промисловості;

– сутності регулювання іноземної інвестиційної діяльності;

вміти:

– оцінити інвестиційну привабливість країни, регіону, галузі та підприємства;

– оцінити пріоритетність і ефективність інвестиційних програм;

– оцінити прибуток від інвестиційної діяльності залежно від джерела інвестиційних ресурсів;

– визначити вплив валютних курсів на прибутковість міжнародних інвестицій;

– визначити пріоритетні напрями реалізації державних інвестиційних програм розвитку виробничої сфери та інвестиційного співробітництва України з країнами світу.