Відповідно до затвердженої програми магістрів та вимогам кваліфікаційної характеристики фахівця спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» освітньо-професійної програми «Електротехнічні системи електроспоживання» передбачається курсовий проект студентами денної та заочної форми навчання за фахом.

Курсовий проект є практична підготовка студентів з дисципліни «Електропостачання промислових підприємств» щодо внутрішньозаводського електропостачання, а також підготовка об’єкту дослідження для подальшого виконання магістерської роботи. Основною його метою є закріплення, розширення і систематизація знань студентів, отриманих на лекціях, лабораторних і практичних заняттях, виробничих практиках, а також при вивченні таких суміжних дисциплін, як «Електропостчання промислових підприємств», «Моделі та методи оптимізації в електропостачанні», «Електричні системи і мережі», «Електричні станції і підстанції «, «Перехідні процеси в системах електропостачання», «Енергоменеджмент і енергоаудит» та ін.

Робота над курсовим проектом дозволить студентам придбати знання в області побудови, функціонування  систем внутрішньозаводського електропостачання, практично освоїти методи розрахунку, проектування та оптимізації задач систем електропостачання, розв’язувати науково-технічні, економічні та інші задачі, придбати навички виконання  самостійної творчої роботи, користуватися науковою довідковою літературою, стандартами, що діють та каталогами.

2 ОБСЯГ ТА ЗМІСТ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

 

Курсовий проект, складається з пояснювальної записки (ПЗ) та графічної частини.

Обсяг ПЗ курсового проекту 35-50 сторінок рукописного або печатного тексту формату А4 (210x297 мм) і графічної частини - 2 листа креслень формату А1.

У пояснювальній записці мають бути послідовно розглянуті усі питання з обґрунтуванням прийнятих рішень і посиланнями на літературу, вказані методи розрахунків і розрахункові формули в загальному вигляді з їх розшифруванням, необхідними числовими підстановками та отриманими результатами розрахунків. В одному прикладі це робиться докладно, а результати інших розрахунків мають бути наведені в таблиці, які мають нумерацію та назву. У необхідних випадках прийняті технічні рішення мають бути підтверджені техніко-економічними розрахунками.

ПЗ та креслення мають бути логічно пов'язані та відображати комплекс технічних рішень і розрахунків, які відповідають задачам передбаченим у завданні до курсового проекту.

Пояснювальна записка та графічна частина курсового проекту оформлюється з дотриманням усіх вимог і норм єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) та державного стандарту України ДСТУ 3008:2015 «Звіти у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення».

Текст ПЗ можно писати від руки або з використанням комп'ютера на одному боці аркуша формату А4 з полями розміром, мм: верхнє, ліве та нижнє – не менш 20, праве – не менш 10.

Послідовність розділів ПЗ:

·       титульний ліст;

·       завдання на проектування;

·       реферат;

·       зміст;

·       перелік скорочень, символів, спеціальних термінів;

·       основна частина;

·       перелік літератури;

·       додатки.

3 ЗАВДАННЯ ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

 

Завдання до курсового проекту видає керівник проекту згідно збірника завдань до курсового проекту з дисципліни «Спепитання електропостачання».

Відповідно завдання студенти повинні розробити систему електропостачання  промислового підприємства (вихідні дані надані у додатках А та Б збірника), яка відповідає основним вимогам до її експлуатації. Бажано мати елементи новизни і прогресивності, які забезпечують творчий характер роботи над курсовим проектом.

Враховуючи сучасні запити виробництва, які пов’язані з його реконструкцією, підвищенням надійності систем електропостачання, дослідженням режимів електроспоживання, розробкою елементів САПР і рішенням ряду інших задач, можливі курсові проекти з дослідницьким характером, котрі можуть бути самостійними і закінченими роботами та мати подальший розвиток у дипломному проектуванні.

При виконанні курсового проекту на реальні виробничі і дослідницькі теми вихідні дані на проектування визначає керівник проекту на підставі технічного завдання.

В окремих випадках керівник курсового проекту може частково змінювати вихідні дані, а також дати завдання студенту додатково розробити окреме питання.