АНОТАЦІЯ

на пакет завдань ректорської контрольної роботи

з дисципліни „Економічна теорія ”

 

Запропонований пакет завдань ректорської контрольної роботи призначений для оцінки залишкового рівня знань студентів, які вивчали курс „Економічна теорія ” у 2019-2020 навчальному році.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Економічна теорія» є комплексне вивчення економічних явищ і процесів, ґрунтовне пізнання проблем ефективного використання суспільством обмежених виробничих ресурсів і шляхів досягнення максимальних кінцевих результатів у задоволенні людських потреб, що невпинно зростають; володіння основними категоріями і поняттями; формування у студентів здатностей: орієнтуватися в економічних теоріях, аналізувати фактори суспільного виробництва та узагальнювати ознаки економічних систем, досліджувати процеси ринкової економіки, обґрунтовувати результати економічної діяльності підприємства в умовах ринку, аналізувати макроекономічні проблеми національної економіки.
Завдання навчальної дисципліни: глибоке засвоєння програмного матеріалу, послідовне та логічне його викладання, сприйняття і оцінювання сучасної економічної, соціальної, політичної діяльності.

Пакет включає до себе 20 варіантів формалізованих завдань, які повністю охоплюють навчальну програму з даної дисципліни та мають однакову складність. Термін виконання завдань не перевищує 90 хвилин.

Більшість завдань спрямована на виявлення економічного способу мислення студентів, володіння набором економічних концепцій, які допомагають приймати рішення більш виважено і послідовно в широкому діапазоні суспільних проблем.

Результати навчання з дисципліни «Економічна теорія» деталізують такі компетентності і очікувані результати навчання студентів спеціальностей спеціальності 131 «Прикладна механіка», зокрема:

а) загальні компетентності:

ЗК1 Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

ЗК3. Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

ЗК6. Визначеність і наполегливість щодо поставлених завдань і взятих обовязків.

ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

б) фахові компетентності:

ФК3. Здатність проводити технологічну і техніко-економічну оцінку ефективності використання нових технологій і технічних засобів.

ФК4. Здатність здійснювати оптимальний вибір технологічного обладнання, комплектацію технічних комплексів, мати базові уявлення про правила їх експлуатації.

в) очікувані результати навчання студентів спеціальності 131 «Прикладна механіка»:

РН13) оцінювати техніко-економічну ефективність виробництва;

РН14) здійснювати оптимальний вибір обладнання та комплектацію технічних комплексів;

РН15) враховувати при прийнятті рішень основні фактори техногенного впливу на навколишнє середовище і основні методи захисту довкілля, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Результати навчання з дисципліни «Економічна теорія» деталізують такі компетентності і очікувані результати навчання студентів спеціальності 132 «Матеріалознавство», зокрема:

а) загальні компетентності:

- здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу КЗ.01;

- здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях КЗ.02;

- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями КЗ.03;

- здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми КЗ.04;

- здатність приймати обґрунтовані рішення КЗ.05;

- здатність до адаптації та дії в новій ситуації КЗ.06;

- здатність працювати автономно КЗ.10;

- прагнення до збереження навколишнього середовища КЗ.12;

б) фахові компетентності:

- здатність застосовувати знання і розуміння наукових фактів, концепцій, теорій, принципів і методів, необхідних для підтримки діяльності в сфері матеріалознавства КС.07;

- здатність враховувати соціальні, екологічні, етичні, економічні та комерційні міркування, що впливають на реалізацію технічних рішень КС.13.

в) очікувані результати навчання студентів спеціальності 132 «Матеріалознавство» :

РН1. Демонструвати володіння логікою та методологією наукового пізнання.

РН7. Володіти навичками, які дозволяють продовжувати вчитися і оволодівати сучасними знаннями.

РН8. Уміти застосовувати свої знання для вирішення проблем в новому або незнайомому середовищі.

РН19. Уміти виявляти, формулювати і вирішувати матеріалознавчі завдання відповідно до спеціальності; розуміти важливість нетехнічних (суспільство, здоров’я і безпека, охорона навколишнього середовища, економіка, промисловість) обмежень.