Предметом навчальної дисципліни є вивчення структурного, кінематичного, кінетостатичного, динамічного аналізів стержневого механізму, синтез стержневого механізму, зубчатого зачеплення і кулачкового механізму.

Міждисциплінарні зв’язки: дисципліна «Теорія машин та механізмів» базується на знаннях окремих розділів таких дисциплін, як «Фізика», «Опір матеріалів», «Теоретична механіка», «Вища математика», «Інженерна та комп’ютерна графіка», «Матеріалознавство", що обов`язково передують цьому курсу. Дисципліна складає необхідний фундамент для активного засвоєння таких дисциплін як «Деталі машин», «Теорія технічних систем» та інших спеціальних дисциплін, що визначаються конкретною спеціалізацією.

 

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Вступ. Структурний аналіз механізмів. Кінематичний аналіз механізмів. Динамічний аналіз механізмів. Кінетостатичний аналіз механізмів.

2. Синтез зубчатих механізмів. Синтез кулачкових передач.

Мета і завдання дисципліни: дати студенту знання з основ побудови механізмів, методів їх кінематичного та динамічного дослідження, проектуванню їхніх схем, синтезу стержневого та інших спеціальних механізмів; майбутній спеціаліст повинен отримати необхідні дані, які є основою для подальших розрахунків усіх елементів механізму на міцність, забезпечення необхідних кінематичних та динамічних характеристик механізму, основою проектування та побудови будь-яких механізмів.


Студенти повинні знати : основи  проектування, розрахунків та побудови будь-яких механізмів.

Студенти повинні вмітиотримати усі необхідні дані, які є основою для подальших розрахунків усіх елементів механізму на міцність, забезпечення необхідних кінематичних та динамічних характеристик механізму.