Програма вивчення навчальної дисципліни "Основи ливарної гідравліки" складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакаліврів спеціальності 136 "Металургія".

Ливарна гідравліка – один із розділів технічної науки – теорії ливарних процесів. Її основна ціль – створення науково обґрунтованих методів розрахунку режимів заливки форм, проектування ливникових систем та заливочних пристроїв.
В основу вибору оптимальних режимів заливки ливарних форм перегрітим розплавом повинен бути покладений показник якості - відсутність дефектів у виливку, які виникають на стадії заповнення форми. Вибір часу заповнення форми металевим розплавом для кожного конкретного виливка повинен мати обґрунтування з точки зору фізичних і технологічних процесів.

Здобувач повинен засвоїти, що рух рідкого металу в ливарній формі представляє собою складний процес, який визначається гідравлічними, тепловими та фізико-хімічними факторами. Для цього треба знати фізичні та технологічні властивості ливарних сплавів, закономірності процесу течії розплаву по каналам ливарної форми або заливочного пристрою.
Здобувач повинен вміти: спроектувати та розрахувати заливочні пристрої та раціональну ливникову систему для подачі рідкого металу в порожнину майбутнього виливка, які повинні надійно забезпечити високі якісні показники лиття.