Програма вивчення навчальної дисципліни «Історія української журналістики» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 061 «Журналістика».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є основні явища історії української журналістики та особливості масово-інформаційної діяльності в кожний конкретний період української історії.

Метою викладання навчальної дисципліни «Історія української журналістики» є дати студентам  уявлення і знання про основні явища історії української журналістики, виробити в них уміння правильно й ефективно застосовувати на практиці історичні уроки, розуміти особливості масово-інформаційної діяльності в кожний конкретний період української історії, познайомити студентів з діяльністю провідних українських журналістів і публіцистів, їх творчістю.

Основними завданнями вивчення дисципліни  є:

-ознайомити студентів з історичним розвитком масово-інформаційної діяльності в Україні;

- забезпечити глибоке осмислення студентами конститутивних ознак української журналістики;

- вивчити історичні форми існування інформації, способи її творення й поширення;

-забезпечити розуміння студентами історичного формування системи органів масової інформації,  з яких складається сьогодні журналістика;

- показати боротьбу української журналістики з російською цензурою за утвердження свого обличчя й пошуку української ідентичності;

- домогтися засвоєння студентами головних понять про етапи становлення та шляхи розвитку української журналістики.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати:

загальні компетентності:

Здатність навчатися і оволодівати сучасними знаннями.

Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

фахові компетентності:

Здатність до формування світогляду, розвитку людського буття, суспільства і природи, духовної культури.

Здатність визначати й розуміти особливості розвитку української журналістики на основі знань про національну й світову історію, теорію й практику журналістики, уміння використовувати ці знання в професійній діяльності.

Здатність формувати інформаційний контент.

Очікувані програмні результати навчання. Студент уміє:

Застосовувати знання зі сфери предметної спеціалізації для створення інформаційного продукту чи для проведення інформаційної акції.

Пояснювати свої виробничі дії та операції на основі отриманих знань

Оцінювати діяльність колег як носіїв прав і обов’язків членів суспільства, представників громадянського суспільства.

Генерувати інформаційний контент за заданою темою з використанням доступних, а також обовʼязкових джерел інформації.

Створювати грамотний медіапродукт на задану тему, визначеного жанру, з урахуванням каналу поширення чи платформи оприлюднення.

Використовувати необхідні знання й технології для виходу з кризових комунікаційний ситуацій на засадах толерантності, діалогу й співробітництва.