Мета: підготовка спеціалістів, що зрозуміли і засвоїли основні поняття в галузі проектування систем автоматичного керування: синтезу, аналізу та оптимізації систем автоматичного регулювання та керування, видів та засобів їх аналізу, області їхнього використання.

Основне завдання дисципліни є освоєння принципів проектування оптимальної системи автоматичного керування, в тому числі для інформаційно-вимірювальних систем (ІВС).

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності: здатність спілкуватися державною мовою, здатність до комплексного розв’язання складних задач розробки та використання засобів вимірювальної техніки, використання інформаційних технологій для опрацювання результатів вимірювання та автоматизації метрологічної діяльності при виконанні організаційних та технічних робіт, прикладних досліджень у сфері метрології та метрологічної діяльності.

спеціальні (фахові, предметні) компетентності: здатність проектувати засоби інформаційно-вимірювальної техніки та описувати принцип їх роботи, використовувати сучасні інженерні та математичні пакети для створення моделей приладів і систем вимірювань, обирати оптимальні методи та засоби для проектування автоматичних систем керування (САК) та регулювання (САР)..

Очікувані програмні результати навчання:

знати:

v критерії обирання методів та засобів проектування САР та САК;

v математичні моделі основних ланок САР та САК;

v основи аналізу стійкості САК та САР;

v напрями підвищення якості САК та САР;

v особливості ІВС як частини САК.

вміти:

v вибирати засоби для проектування САК та САР;

v проводити всебічний аналіз із ціллю оптимізації САК та САР;

v розраховувати параметри ПІД-регуляторів;

v застосовувати теорію автоматичного керування для проектування ІВС.