Перехідні процеси виникають в електроенергетичній системі як при нормальній експлуатації (комутації високовольтного обладнання) так і в аварійних умовах (обриви електричних кіл, короткі замикання, асинхронні режими, тощо). Дослідження перехідних процесів необхідне для розуміння причин їх виникнення, фізичної сутності і складання їхнього математичного опису. Формалізований опис та математичне моделювання перехідних процесів використовуються для їхнього аналізу та розрахунків з метою передбачення наслідків аварійних режимів і, за можливістю, для запобігання виникненню таких режимів.

Будь-який перехідний процес в енергосистемі визначається сукупністю електричних, магнітних та механічних змін, які взаємопов’язані між собою. В залежності від своєї тривалості перехідні процеси в електричній частині енергосистеми поділяються на електромагнітні та електромеханічні.

Електромагнітні процеси є більш швидкоплинними і при їхньому аналізі розглядаються лише електромагнітні зміни у мережі. Після загасання електромагнітних процесів у енергосистемі починають проявлятись електромеханічні процеси, які пов’язані зі зміною швидкості обертання роторів електричних машин. Таким чином, при дослідженні режимів короткого замикання в енергосистемі потрібен аналіз електромагнітних перехідних процесів, а при дослідженні статичної та динамічної стійкостіенергосистеми – аналіз електромеханічних перехідних процесів.