Мета та завдання навчальної дисципліни

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

загальні компетентності: знати основні теоретичні положення, методи і засоби технічного діагностування машин.

фахові компетентності: вміти проводити обґрунтування і вибір раціональних методів і засобів діагностування для різних структурних одиниць ПТМ..

Метою дисципліни є вивчення магістрами методів і засобів, теоретичних основ і технології проведення технічної діагностики підйомно-транспортних машин і устаткування, значення і ролі діагностування в процесі експлуатації і ремонтів ПТМ.

У результаті вивчення дисципліни «діагностування  фактичного стану ПТБД машин» магістр

ПОВИНЕН ЗНАТИ: основні теоретичні положення, методи і засоби технічного діагностування машин, особливості діагностування підйомно-транспортних машин, сфера застосування різних методів і засобів і роль діагностування в процесі використання ПТМ і їх технічній експлуатації, сучасні тенденції розвитку вітчизняних і зарубіжних методів і засобів технічного діагностування різних елементів, агрегатів вузлів, механізмів, систем і інших структурних одиниць ПТМ, можливості використання тих або інших засобів діагностування різних типів ПТМ на різних етапах життєвого їх циклу, принципи уніфікації і стандартизації засобів діагностування.

ПОВИНЕН ВМІТИ: проводити обгрунтування і вибір раціональних методів і засобів діагностування для різних структурних одиниць ПТМ; проводити розрахунок режимів і обгрунтування технологічного процесу різних методів діагностування елементів і і структурних одиниць машин; робити виводи про технічний стан машини і залишковий її ресурс на основі результатів технічного діагностування; здійснювати аналіз різних методів і конструктивних вирішень засобів технічного діагностування з метою вибору найбільш раціональних рішень в кожному конкретному случав; користуватися спеціальною літературою, довідниками, стандартами, нормалями і іншими керівними матеріалами по технічній діагностиці.

Дисципліна базується на матеріалах попередніх загальноосвітніх, загальнонаукових і загальноінженерних дисциплін в тісному взаємозв'язку з профілюючими дисциплінами ,оскільки технічна діагностика машин є складовою і невід'ємною частиною їх технічної експлуатації.

При вивченні дисципліни у відповідних розділах отримують своє віддзеркалення питання вживання обчислювальної і мікропроцесорної техніки, техніка безпеки, охорона праці і довкілля, вплив технічного діагностування на ефективність роботи устаткування і економічну ефективність діагностування.

2. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Актуальність технічного діагностування

Тема 1. Актуальність технічного діагностування як засобу переходу від експлуатації ПТМ по заздалегідь призначеному ресурсу до експлуатації по фактичному технічному стану. Діагностування як комплекс заходів щодо безразбірної оцінки технічного стану машин. Необхідність оцінки технічного стану на всіх етапах життєвого циклу ПТМ як шлях вдосконалення їх технічної експлуатації і рівня надійності.

Тема 2. Сучасний стан технічного діагностування ПТМ і в інших галузях промисловості. Цілі і завдання дисципліни Діагностування  фактичного стану ПТБД машин, її роль і місце в системі підготовки фахівця. Історична довідка розвитку технічної діагностики.

  Змістовий модуль 2. Працездатність птм і їх технічний стан у процесі експлуатації

         Тема 3. Умови працездатності. Методи визначення працездатності дискретних і безперервних об'єктів. Забезпечення працездатності ПТМ в умовах експлуатації. Види навантажень і їх характеристика. Вагові, технологічні, інерційні, вітрові, температурні і сейсмічні, монтажні, транспортні і кліматичні навантаження.

Тема 4. Зношування і руйнування деталей ПТМ. Зміна технічного стану ПТМ в часі. Показник працездатності. Експертна оцінка працездатності. Технічне обслуговування і ремонт ПТМ. Роль технічного діагностування в проведенні обслуговування по технічному стану. Критерії якості і кваліметричні методи оцінки ПТМ. Цілі і завдання діагностування. 

Змістовий модуль 3. Основні положення по технічному діагностуванню

         Тема 5. Технічний стан. Технічна діагностика. Об'єкт діагностування. Діагностична ознака. Алгоритм і методологія діагностування. Теоретичні основи технічної діагностики. Поняття невизначеності. Метод Байеса. Діагностичні параметри і їх нормування. Структурні, функціональні і діагностичні параметри. Вхідні, вихідні, номінальні нормальні і граничні параметри, що допускаються. Діагностичний сигнал.

Тема 6. Класифікація методів і засобів. Функціональне і тестове діагностування. Суб'єктивні, механічні, електричні, магнітні, електромагнітні, акустичні ультразвукові, капілярні, радіаційні, оптичні, спектрографії і ін. методи діагностування. Контролепригодність і пристосованість ПТМ до діагностування.

Тема7. Технічна і нормативна документація. Технологія діагностування. Інтегральне і диференціальне діагностування. Організація діагностування кранів. Специфічні особливості діагностування ПТМ.

         Змістовий модуль 4. Діагностування металоконструкцій ПТМ.

         Тема 8. Діагностування елементів пролітних будов, опор, балок, форм, розкосів, рам візків і ін. елементів МК. Класифікація дефектів МК. Виміри пружних і залишкових деформацій. Контроль втомної довговічності МК ПТМ. Методи визначення механічних напружень в елементах МК, Контроль міри корозійності МК. Перевірка стану корозійних покриттів.

Тема 9. Діагностування зварювальних, заклепувальних і ін. з'єднань.

 Класифікація дефектів МК. Виміри пружних і залишкових деформацій. Контроль втомної довговічності МК ПТМ. Методи визначення механічних напружень в елементах МК, Діагностування зварювальних, заклепувальних і ін. з'єднань.

         Змістовий модуль 5. Діагностування механізмів кранів і їх деталей та електрообладнання ПТМ

         Тема 10. Основні дефекти деталей і механізмів. Характерне зношування і граничні величини зносу деталей ПТМ. Діагностування редукторів, зубчастих і черв'ячних передач, підшипників, валів. Схеми виміру деталей різних видів і вживаний інструмент. Допустимі зазори, деформації, плями контактів і тому подібне Діагностування ланцюгових ремінних і фрикційних передач. Визначення стріли провисання і кроку ланцюга, натягнення ременя. Допустиме биття елементів. Діагностування барабанів, муфт, гальм. Гранично-допустимі відхилення, зсуви, перекоси, биття елементів.

Тема11. Діагностування гакових підвісок, блоків, поліспастів і канатів. Допустимий знос ручних блоків, параметри елементів кріплення канатів, норми бракувань канатів, характерних типів обриву проволікав.

Тема12. Діагностування ходових коліс, підкранових і підвозових доріг. Мінімальне значення товщини реборд, вимір перекосів ходових коліс. Дефекти і основні показники діагностування підкранових доріг.

Тема13. Діагностування пневмо- і гідросистеми. Інтенсивність відмов елементів гідроприводу. Контроль експлуатаційних властивостей робочих рідин. Загальна діагностика рідин. Визначення ККД, потужності гідросистеми, продуктивності насоса. Діагностування органів управління біля робочого місця оператора. 

Тема 14. Діагностичні параметри і методи діагностування електроприводу. Діагностування обмоток ізоляції, підшипників і загального стану електричних машин. Діагностування нагріву електродвигунів. Діагностика контактних кілець і щіток електродвигунів кранів. Загальні дані і вимоги до апаратури управління електродвигунами кранів.

Тема 15. Діагностування апаратів управління і захисту, рубильників, пакетних вимикачів, силових кулачкових контроллерів і командоконтролерів, автоматичних вимикачів, контакторів, пускачів, реле, панелей і так далі Діагностування напівпровідникових пристроїв. Діагностування електричних схем силових ланцюгів і ланцюгів управління мостових, козлових, баштових і ін. кранів. Діагностування приладів безпеки.

Змістовий модуль 6. Основні напрями розвитку і впровадження технічної діагностики птм та техніка безпеки при діагностуванні ПТМ.

Тема 16     Перспективи розвитку діагностичних систем і перспективні методи діагностування. Управління надійністю ПТМ на основі технічного діагностування. Економічна ефективність діагностування ПТМ.

 

 

 

 

Рекомендована література

1.    Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів. Підіймальних пристроїв і відповідного обладнання. НПАОП 0.00-1.80-18. Київ, 2018 р.

2.    Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів. НПАОП 0.00-1.02-08. Київ, 2008 р.

3.    ДНАОП 0.00-5.03-95. Типова інструкція з безпечного ведення робіт для кранівників стрілових самохідних кранів.

4.    ДНАОП 0.00-5.04-95. Типова інструкція з безпечного ведення робіт для стропальників, які обслуговують вантажопідйомні крани.

5.    ДНАОП 0.00-5.18-96. Типова інструкція з безпечного ведення робіт для кранівників кранів мостового типу.

6.    ДНАОП 0.00-5.05.95. Типова інструкція з безпечного ведення робіт для кранівників баштових кранів.

7.    ДНАОП 0.00-5.19-96. Типова інструкція з безпечного ведення робіт для кранівників портальних кранів.

8.    ОМД 33497324.003-2005. Методика експертного обстеження(технічного діагностування) стрілових самохідних і залізничних кранів.

9.    ОМД 13801244.001-2005. Методика експертного обстеження(технічного діагностування) баштових кранів .

10. МВ 22959884.001-2004. Методчні вказівки з проведення експертного обстеження підйомників.

11. МУ 001.03-2003. Крани портальні,крани перевантажувачі. Експертне обстеження.

12.  Правила будови і безпечної експлуатації навантажувачів. НПАОП 0.00-1.22-08. Київ, 2009 р.

13.Биргер И.А. Техническая диагностика. − М.: Машиностроение, 1978. − 240 С, ил.

14.Макаров Р.А., Соколов А.В. Диагностика строительных машин. − М.: Стройиздат, 1984. − 335 С, ил.

15.Петров И.В. Диагностирование дорожно-строительных машин. − М.: Транспорт, 1980. − 144 С.

16.Волков Д.П. и др. Диагностирование узлов и подсистем лифтов. Д.П. Волков, П.И. Чутчиков, А.К. Прокофьев. − М.: Стройиздат, − 1981. − 132 С, ил.

17.Руководство по организации технического диагностирования строительных машин/ ЦНИИОМТП Госстроя СССР. − М.: Стройиздат, 1983 − 87 С.

18.Ополонин Т.И. Эффективность диагностирования тракторов. − М.: Росагропромиздат, 1988, − 126 С.

        19.Дунаев А.Л. Организация диагностирования при обслуживании автомобилей, − М.: Транспорт, 1987. − 207 С.

Самостійна робота

 

з/п

Назва теми

 

1

Актуальність технічного діагностування

 

2

Сучасний стан технічного діагностування ПТМ

 

3

Умови працездатності.

 

4

Зношування і руйнування деталей ПТМ.

 

5

Технічний стан.

 

6

Класифікація методів і засобів.

 

7

Технічна і нормативна документація.

 

8

Діагностування елементів МК

 

9

Класифікація дефектів МК.

 

10

Основні дефекти деталей і механізмів.

 

11

Діагностування гакових підвісок

 

12

Діагностування ходових коліс

 

13

Діагностування пневмо- і гідросистеми

 

14

Діагностичні параметри і методи діагностування електроприводу.

 

15

Діагностування апаратів управління і захисту

 

16

Перспективи розвитку діагностичних систем

 

 

Разом