Програма вивчення навчальної  дисципліни "Теорія  лиття та плавка дорогоцінних, кольорових металів і сплавів" складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 136 " Металургія" ( Ливарне виробництво чорних та кольорових металів і сплавів).

Предметом вивчення навчальної дисципліни є знання, навички та уміння теоретичних основ плавки і лиття дорогоцінних, кольорових металів  і їх сплавів. Формування у студентів широкого кругозору знань про лиття дорогоцінних  і  кольорових металів та сплавів на їх основі. Освоєння технологій  виготовлення  моделей виливків  і  форм для лиття дорогоцінних металів. Студент має визначати   марку і хімічний склад сплавів на основі  дорогоцінних металів, а також кольорових металів які іммітують колір дорогоцінних.

Міждисциплінарні зв′язки. Курс базується на знаннях одержаних при попередньо вивчених дисциплінах: фізики, хімії, електротехніки, електроніки, металознавства, фізико-хімічних основ ливарного виробництва, технології ливарного виробництва та ливарні сплави і плавка.

Отримані  знання будуть використовуватись та доповнюватись при подальшому вивченні дисциплін: технологічні процеси формоутворення художніх і ювелірних виробів, художня обробка, технологія збирання та реставрація художніх виробів, теоретичні основи формоутворення, нові технології ливарного виробництва, спеціальні види лиття, теоретичні основи ливарного виробництва.

Програма дисципліни складається з наступних навчальних модулів.

  1. Характеристка дорогоцінних металів і їх сплавів. Плавка та розливка (вступ,  мета та  задачі дисципліни, сплави дорогоцінних металів,  плавка та розливка, захисні шари вогнетривкого покриття при плавці дорогоцінних металів).
  2. Технології виготовлення ливарних форм для заливки дорогоцінних металів,  домішки в  сплавах (  технологія одержання форм для лиття  дорогоцінних металів, теоретичні основи виготовлення вогнетривких ливарних форм, домішки в дорогоцінних металах та сплавах).