Програма вивчення навчальної дисципліни “ Сучасні методи лиття ” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістрів спеціальності “131 Прикладна механіка, освітня програма (спеціалізація) Обладнання та технології ливарного виробництва.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Сучасні методи лиття у разові піщані форми.

2. Виготовлення форм та стрижнів з холоднотвердіючих сумішей

3. Сучасні методи виготовлення стрижнів.

4. Лиття за моделями, що газифікуються. Впровадження новітніх технологій у ливарному виробництві.

Мета: формування у студентів теоретичних знань про сучасні технологічні процеси виготовлення виливків у об’ємних піщаних формах, що знаходять широке розповсюдження у вітчизняних та закордонних ливарних цехах та базуються на сьогочасних досягненнях розвитку ливарного виробництва, матеріалознавства, хімічної промисловості та ін. з урахуванням покращення екологічної обстановки і дають змогу отримувати конкурентоздатні якісні литі вироби.

Завдання: вивчення сучасних технологічних процесів та методів отримання якісних виливків різноманітних за  призначенням, серійністю, габаритами та вагою; інформування про сучасні матеріали для формувальних і стрижневих сумішей, моделей виливків, інших допоміжних матеріалів для виготовлення виливків тощо.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати

- знання про тенденції розвитку ливарного виробництва та сучасні методи лиття;

-            знання про класифікацію сучасних технологічних процесів виготовлення виливків у об’ємних піщаних формах;

-            знання про класифікацію сучасних технологічних процесів виготовлення стрижнів для об’ємних піщаних форм;

-            знання про основні методи вибору технологічних процесів для отримання виливків різних за вагою, видом сплаву та серійністю;

-            знання про властивості матеріалів для формувальних і стрижневих сумішей, моделей та інших допоміжних матеріалів.