Обсяг дисципліни: кількість кредитів ЕСТS – 4.

1.      Стислий опис дисципліни: матеріал дисципліни базується на освоєнні математичного апарату, використовуваного при розробці технічних додатків процесів генерування, кодування повідомлень, приймання та передавання їх по каналах зв'язку в електронних системах. Розглядаються питання теорії сигналів: основи теорії дискретних сигналів, спектральний і кореляційний аналізи сигналів. Значна увага приділяється вивченню впливу завад на роботу електронних систем. У сферу вивчення дисципліни потрапляє коло питань, пов'язаних з модуляцією, детектуванням, реєстрацією, посиленням сигналів. Досліджується можливість застосування основних теорем кодування для великого класу каналів і джерел: дискретних, безперервних, з пам'яттю і без пам'яті. Вивчаються характеристики джерел сигналів та каналів зв’язку, їх ентропія, пропускна здатність. Освоюються принципи автоматичного керування і регулювання в електронних системах.

2.      Мета опанування дисципліни  «Електронні системи»: накопичення знань щодо сигналів як носіїв інформації, розгляд способів математичного опису детермінованих і випадкових сигналів, основних визначень квантування сигналів за часом і рівнем, вивчення основ теорії завадостійкого кодування, способів кількісної оцінки ентропії ЕС та інформації, викладання принципів передачі й оптимального прийому інформації з використанням каналів зв'язку. При вивченні курсу студенти ознайомлюються з реалізацією на технічному рівні систем технічної діагностики, вимірювально-обчислювальних комплексів, розглядають принципи контролю і діагностики, які використовуються в електронних системах, а також принципи реєстрації і відображення інформації. Предметом вивчення курсу є сучасні ЕС з автоматичним керуванням на принципі використання зворотного зв'язку, що стало і якісно функціонують. При вивченні дисципліни висвітлюються сучасні проблеми створення загальних теоретичних принципів і методів синтезу, аналізу та оптимізації об'єктів електронних систем.

 

3.      Перелік компетенцій, яких набуває студент після опанування цієї дисципліни: здатність застосовувати професійні знання й уміння у практичних ситуаціях; навички використання інформаційних і комунікаційних технологій; здатність демонструвати і використовувати знання і розуміння наукових фактів, концепцій, теорій та технологій, необхідних для проектування та застосування електронних систем; здатність ідентифікувати, класифікувати, оцінювати і описувати процеси у електронних системах за допомогою аналітичних методів та засобів моделювання; здатність демонструвати та використовувати знання характеристик та параметрів електронних систем; здатність до здійснення налагодження і дослідної перевірки приладів, що входять до складу електронних систем, в лабораторних умовах і на об’єктах; здатність застосовувати стандартні методи розрахунку при проектуванні модулів та вузлів електронних систем; здатність використовувати сучасні інженерні та математичні пакети для створення моделей приладів і пристроїв електронних систем.

4.      Сфера реалізації набутих компетенцій в майбутній професії: проектна, конструкторська, інженерна та науково-дослідницька діяльності.

 5.      Взаємозв`язок дисципліни з іншими дисциплінами навчального плану: фізика напівпровідників, твердотіла електроніка, аналіз електронних схем, програмування та алгоритмічні мови, моделювання в електроніці, аналогова схемотехніка, цифрова схемотехніка.

6.      Мова викладання: українська. 

7.      Лектор: старший викладач Нагорна Н. М.