Предметом вивчення  навчальної дисципліни є системи захисту інформації. Їх проектування.

 

Міждисциплінарні зв’язки: ця дисципліна базується на знаннях, що одержані студентами у попередніх навчальних дисциплінах: «Фізика», «Основи теорії кіл, сигналів та процесів в системах технічного захисту інформації», «Методи та засоби технічного захисту інформації», «Технічні засоби охорони об'єктів», «Спеціальні вимірювання».

 

Мета викладання дисципліни

Метою вивчення дисципліни є засвоєння студентами основ проектування систем захисту інформації, а також принципів організації охорони спеціальних об’єктів.

 

Внаслідок вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати основні положення політики  безпеки об’єктів, принципи, за якими категоруються об’єкти, різновиди засобів виявлення порушників та каналів витоку інформації, а також  організацію контролю доступу на об’єкт.

Вміти застосовувати отримані знання під час виконання курсової роботи з дисципліни, що вивчається, а  також у дипломному проектуванні.

Перелік попередніх дисциплін, засвоєння котрих необхідно для вивчання даної дисципліни.

Дисципліни, що забезпечують вивчення цієї дисципліни: “Фізика”, „Комп’ютерна електроніка”, „Фізико-технічні методи захисту інформації”, „Основи інформаційної безпеки”, „Організаційно-технічні методи захисту інформації”, „Спеціальні вимірювання”.

Задачі вивчення дисципліни

Після вивчення дисципліни студенти повинні мати знання і придбати навички з таких питань:

·    Основні положення концепції інформаційної безпеки об’єктів, що охороняються;

·    Категорування об’єктів, що охороняються;

·    Моделі порушників, шляхи їх проникнення на об’єкти;

·    Класифікація технічних засобів охорони інформації і об’єктів;

·    Структура, параметри і характеристики пристроїв та систем для збирання, обробки і документування інформації;

·    Спеціальні методи захисту інформації у діапазонах радіочастот, інфрачервоному діапазоні та на системах і лініях зв’язку, обробки та передавання інформації, електроживлення

·    Засоби виявлення порушників і каналів витоку інформації: радіохвильові і радіопроменеві; оптичні; сейсмічні; магнітометричні; охоронне телебачення; комбіновані засоби охорони.

·    Системи і пристрої контролю доступу на об’єкти, що охороняються.