Мета вивчення навчальної дисципліни: є засвоєння знань з теоретичних та практичних аспектів управління фінансами за допомогою фінансових посередників та аналізу фінансових послуг.

Завдання навчальної дисципліни:

- з’ясування засад організації державної політики в галузі регулювання фінансових відносин, які виникають на ринку фінансових послуг;

- ознайомлення з цілями та принципами практичних основ розвитку та функціонування ринку фінансових послуг як підсистеми фінансових відносин;

- оволодіння методичним інструментарієм оцінювання ефективності в галузі фінансових послуг та визначення конкурентних переваг від окремих видів послуг в умовах підвищенного ризику.

У результаті вивчення дисципліни «Ринок фінансових послуг» студент повинен отримати:

загальні компетентності:

1. Здатність до аналізу та синтезу на основі економічних законів, логічних аргументів та перевірених фактів..

2. Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними.

3. Здатність приймати обґрунтовані рішення, розробляти та управляти проектами: володіння методами обґрунтування стратегічних та перспективних рішень, прийняття участі у розробці економічних (інвестиційних) проектів і програм та забезпечення їх реалізації.

4. Здатність до ефективної комунікації та представлення складної комплексної інформації у стислій формі (усно та письмово), використовуючи інформаційно-комунікаційні технології та відповідні фінансові та економічні терміни.

5. Здатність виконувати прикладні дослідження як самостійно, так і в групі під керівництвом лідера, планування та управління часом.

6. Здатність здійснювати пошук та аналізувати інформацію з різних джерел

7. Навички міжособистісної взаємодії – здатність вчитися і бути сучасно навченим, здатність бути критичним і самокритичним, формувати почуття особистої відповідальності, наполегливість, гнучкість, енергійність, упевненість в собі, ініціативність.

фахових:

Фахові компетентності, яких набуватимуть здобувачі в процесі 

вивчення навчальної дисципліни «Ринок фінансових послуг»

Компетенції згідно освітньої програми

Складові компетентності

Здатність робити оцінку та висновки з процесів, що відбуваються у всіх сегментах фінансового ринку, у грошово-кредитної політики країни і знаходити відповідні рішення з чіткими визначеннями припущень та ризиків.

Здатність аналізувати економічний зміст та схеми надання окремих фінансових послуг.

Здатність вирішувати проблеми підвищення ефективності фінансових послуг.

Здатність оцінювати ефективність використання фінансових послуг різними економічними агентами.

Здатність контролювати та здійснювати фінансовий моніторинг при використанні та наданні фінансових послуг.

Здатність оцінювати стан розвитку ринку фінансових послуг та окремих його сегментів.

Здатність робити оцінку та висновки з процесів, що відбуваються у грошовому сегменті фінансового ринку, і знаходити відповідні рішення з чіткими визначеннями припущень та ризиків

Здатність обґрунтовувати та розробляти плани фінансової діяльності учасників ринку фінансових послуг.

Здатність розробляти рекомендації щодо управління фінансовими ресурсами споживачів та оферентів фінансових послуг.

Здатність розробляти рекомендації щодо покращення показників фінансових інституцій.

 Здатність генерувати та проаналізувати вихідні дані для розрахунку фінансово-економічних показників діяльності фінансових установ.

Здатність використовувати джерела фінансової інформації, історичних даних по цінам та ставкам, макроекономічним та фінансовим індикаторам тощо; методиками,  нормативно-законодавчою та контрактною документацією.

Здатність володіння методами фінансових розрахунків, оцінки ефективності, дохідності та прибутковості інвестицій, агрегованих показників дохідності та ризику, прийняття рішень в умовах ризику.

Вид контролю- іспит