Мета дисципліни – надання студентам цілісних знань про сучасну технологію виготовлення машин та їх елементів на машинобудівних підприємствах, про види та типи технологічних процесів, про етапи технологічного процесу, знання про комплект технологічної документації.

Завдання вивчення дисципліни. Знання, які студенти отримують при вивченні цієї дисципліни є основою для подальшого вивчення основних фахових дисциплін упродовж всього навчання. Також ці знання формують у студента розуміння основних задач і методів їх рішення що виникають на машинобудівних виробництвах, що сприяє більш глибокому вивченню та засвоєнню учбового матеріалу за професійним спрямуванням “Технології машинобудування”.

Після вивчення курсу студенти повинні знати та вміти: знати конструкцію і основні елементи універсальних металорізальних верстатів; вміти виконувати налагодження та підготовку токарно-гвинторізного, вертикально-свердлильного, вертикально-фрезерного та площинно-шліфувального верстатів на механічну обробку заготовок; володіти основним вимірювальним та допоміжним інструментом. Мати уявлення: про основні етапи створення технологічного процесу виготовлення деталей; про основні види й типи металорізального обладнання; про різальний інструмент; про призначення режимів обробки та нормування операцій; про конструкторсько-технологічну документацію.