Практика студентів Національного університету «Запорізька політехніка» є невід’ємною складовою процесу підготовки фахівців і проводиться на оснащених відповідним чином базах закладів вищої освіти, а також на сучасних підприємствах і організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров'я і державного управління.

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у НУ «Запорізька політехніка» знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Студенти заочної форми навчання проходять усі види практики, що визначені навчальним планом спеціальності (освітньої програми, спеціалізації), у терміни, визначені графіком освітнього процесу.

Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми практики у вигляді письмового звіту та оформленого з усіх розділів щоденника практики.

Звіт з практики захищається студентами в присутності комісії, призначеною завідувачем кафедри. Оцінка з практики вноситься до заліково-екзаменаційної відомості та в залікову книжку за підписами членів комісії.

Студент, який не виконав програму практики без поважних причин, може бути відрахований із Університету. Якщо програма практики не виконана студентом з поважної причини, то студенту надається можливість пройти практику повторно при виконанні умов, визначених НУ «Запорізька політехніка».