Програма вивчення навчальної дисципліни “Технологія спеціальних методів лиття ” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки  бакалаврів спеціальності 136 «Металургія», спеціалізація «Ливарне виробництво чорних та кольорових металів і сплавів».     

 

 Предметом  вивчення навчальної дисципліни   є загальні поняття  о технологічних особливостях та технічних  можливостях спеціальних видів лиття (лиття під тиском, в кокіль, за витоплюваними моделями) в порівнянні з литтям у піщано-глиняну форму.

 

Метою викладання дисципліни є надання майбутнім спеціалістам теоретичних знань про сучасну технологію одержання виливків спеціальними методами лиття, навчити знаходити оптимальне технологічне рішення для отримання високоякісних виливків при мінімальних трудових, та матеріальних витратах.

 

Завдання вивчення дисципліни 

При вивченні дисципліни студенти повинні знати технологію, обладнання, оснастку, які застосовуються у спеціальних методах лиття, види браку, техніку безпеки та питання захисту навколишнього середовища.

Студент повинен вміти вірно вибрати спосіб лиття для виливків та дати його техніко-економічне обґрунтування, вміти розробляти технологічний процес, та конструювати оснастку, вибирати стандартне технологічне та транспортне обладнання.