програма з дисципліни  «Фізична хімія»  для  студентів спеціальності    132 «Матеріалознавство», освітня програма "Прикладне матеріалознавство", «Термічна обробка металів» , « та порошкові матеріали і покриття »

                Мета та завдання навчальної дисципліни

 Знання фізичної хімії дає теоретичний фундамент для вивчення хімічних процесів в металургії  і визначає шляхи їх інтенсифікації. Фізична хімія є вступом в теорію металургійних процесів, металографію та матеріалознавство.

Мета: Загальна мета дисципліни – передбачення перебігу хімічного процесу та кінцевого результату (хімічної рівноваги) у різних умовах на підставі даних про властивості молекул речовин, що складають систему, яка вивчається. набуття студентами основ знань, необхідних для розуміння складних в фізико-хімічному аспекті металургійних, які відбуваються в плавильних агрегатах при плавці різноманітних сплавів, а також при подальшому заливанні розплаву в форму, твердінні і кристалізації металу.

 Завдання: Студенти повинні засвоїти основні принципи, правила та способи керування процесом формування властивостей металопродукції машинобудування (відливків, зливків) на етапах підготовки розплаву, виготовлення та заливання ливарної форми або виливниці; набути навичок складання фізичної моделі технологічного процесу та опису її на мові термодинамічних співвідношень. Уміти на основі аналізу термодинамічної моделі розраховувати режими технологічного процесу та обґрунтовувати вибір технологічного процесу або прийняття певного рішення.