Дисципліна “Радіовимірювальні прилади та системи” має за мету познайомити з принципами побудови та структурними схемами радіоелектронних засобів вимірювань.

Для чого це необхідно:

По-перше, радіовимірювальна техніка – це одна з областей радіоелектронної техніки загалом, наряду з телебаченням, зв’язком, радіолокацією, магнітним записом, комп’ютерною технікою и т. п. та спеціалісти можуть бути затребувані на ринку праці як розробники, виробники, експлуатаційники засобів радіотехнічних вимірювань.

По-друге, стандартизовані ЗВ, що випускаються серійно, не охоплюються всієї номенклатури вимірювальних параметрів любої РЕА, тому на кожному підприємстві зазвичай є підрозділи, що розробляють не стандартизовані ЗВ для власних потреб.

По-третє, радіоелектронна апаратура різного призначення часто має вбудовані вузли та пристрої вимірювання якихось параметрів, та розробляючи таку апаратуру, приходиться розробляти вбудовані вузли вимірювань (напр., передавачі – частотні шкали підстроювання, АЦП – джерела опорної напруги и т.п.).

Нарешті, по-четверте, навіть якщо тільки приходиться використовувати стандартизовані ЗВ, достовірність результатів залежить від того, чи розуміє експериментатор принципи, реалізовані в цих ЗВ - це впливає на вибір правильної методики вимірювань та на вибір ЗВ.