Мета викладання дисципліни «Теоретичні основи технології виготовлення деталей та складання машин» – підготувати фахівця для проектування ефективних технологічних процесів (ТП) виготовлення деталей, складальних одиниць і виробів, використання прогресивних методів обробки, високопродуктивного технологічного обладнання та техніко-економічного обґрунтування прийнятих технічних рішень. Ця дисципліна є профілюючою, викладається після вивчення загальноосвітніх дисциплін і є обов'язковою при підготовці фахівців спеціальності 131 «Прикладна механіка» освітньої програми «Технології машинобудування».

Завдання курсу є підготовка висококваліфікованих фахівців, добре володіючих на сучасному рівні теоретичними основами і практичними навичками технологічного проектування процесів виготовлення деталей машин та їх складання у відповідності з поставленими вимогами.

Вивчення цієї дисципліни виробляє уміння:

– розробки маршрутної та операційної технології обробки заготовок та складання виробів;

– вибору способу отримання заготовки та його економічне обґрунтування;

– призначення оптимальних умов і режимів механічної обробки та складальних переходів;

– технічне нормування механічних та складальних операцій;

– розробки і ведення технологічної документації;

– розрахунку та оцінки техніко-економічних показників варіантів операцій або технологічних процесів у цілому, враховуючи вимоги охорони та безпеки праці, екологічні норми.