Мета: засвоєння основних понять геометричної та структурної кристалографії. Усі метали та сплави мають кристалічну будову, тому
розуміння процесів кристалізації та властивостей сплавів металевих систем неможливо без опанування закономірностей будови кристалічних структур.

Завдання: розвинення знань та практичних навичок студентів в напрямку вивчення особливостей внутрішньої
будови кристалічних матеріалів.
 
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
 знати: основи геометричної і структурної кристалографії, а саме: види кристалографічних проекцій; елементи симетрії кристалів; особливості знаходження кристалографічних символів вузлів, напрямків та площин в кристалічних ґратках; основні типи кристалічних ґраток та їх характеристики; види щільнопакованих структур; розташування пор в ґратках ОЦК, ГЦК та ГЩП; роль кристалічної будови у формуванні властивостей матеріалів.
вміти: із використанням теорем складання визначати формулу симетрії кристалу; будувати гномостереографічну проекцію кристалу та стереографічну проекцію його елементів симетрії; визначати кристалографічні символи вузлів, напрямків, площин; визначати кількісні характеристики комірок; знаходити найбільш щільнопаковані напрямки і площини в кристалічних ґратках.