Програма вивчення навчальної дисципліни "Фінансовий контролінг " складена відповідно до освітньо-професійної пріограми підготовки магістрів спеціальності 072 "Фінанси, банківська справа та страхування".

Предметом вивчення вивчення дисципліни є  фінансовий  контролінг .

Міждисциплінарні зв`язки: Курс базується на ґрунтовних і систематизованих знаннях попередніх суміжних курсів, до яких належать "Фінансовий менеджмент", Фінанси підприємств", "Фінанси суб`єктів господарювання"

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістовних модулів:

Змістовний модуль 1 «ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ»

Тема 1. Фінансовий контролінг: сутність, функції, види та основні завдання

Сутність фінансового контролінгу як функціонально відокремленого напрямку економічної роботи на підприємстві. Основна мета фінансового контролінгу. Функції фінансового контролінгу. Основні концепції фінансового контролінгу.

Місце фінансового контролінгу в системі управління підприємством. Сутність стратегічного та оперативного контролінгу, структурнологічна схема контролінгу.

Тема 2. Характеристика об’єктів контролінгу

Витрати підприємства як основний об’єкт управління в системі фінансового контролінгу, місце їх виникнення. Класифікація витрат.

Собівартість продукції, її види. Роль калькулювання собівартості продукції в управлінні виробництвом.

Поняття про центри відповідальності та їх класифікація. Моделі функціонування центрів витрат, прибутку, виручки, інвестицій. 

Тема  3. Організація управлінського обліку в системі фінансового контролінгу

Управлінський облік як вихідний елемент системи фінансового контролінгу. Завдання управлінського обліку.

Тема  4. Система планування та бюджетування на підприємстві

Бюджетування як інструмент оперативного контролінгу. Поняття про бюджет. Система бюджетів на підприємстві, їх зміст та взаємозв’язок. Бюджетування як управлінська технологія.

Сфера використання різних типів бюджетів, особливості залежності від центрів відповідальності.

 Змістовний модуль 2. «ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ»

Тема 5. Методичний інструментарій оперативного контролінгу

Аналіз відхилень - основний інструмент оцінки діяльності центрів відповідальності. Визначення причин і аналіз залежності кінце- вих результатів діяльності  підприємства від встановлених відхилень.

Методи оперативного контролінгу. Методи поділу витрат на постійні та змінні залежно від обсягу випуску: метод вищої та нижчої точки, інженерний, графічний методи, метод найменших квадратів. Методи аналізу відхилень фактичних результатів від планових. Класифікація відхилень. Модель “витрати - обсяг - прибуток”. Вихідні умови, показники, методика проведення аналізу беззбитковості. Маржинальний прибуток. Ефект операційного леверіджу

 Тема 6. Експертна діагностика фінансово- господарського стану підприємства

Цілі завдання, зміст експертної діагностики фінансово- господарського стану підприємства. Характеристика джерел інформації для експертної діагностики. Методи оцінки матеріальних ресурсів.

Методи стратегічної діагностики. Види стратегій підприємства як об’єкт стратегічної діагностики. Сутність і методи стратегій діагностики підприємств. Методи діагностики стратегічних позицій підприємства: аналіз сильних і слабких сторін підприємства, можливості і загрози. Діагностика за слабкими сигналами.

Методи оперативної діагностики. Аналіз інформаційних потоків. Оцінка ризиків та розробка рекомендацій з управління ризиками.

 Тема 7. Організаційно-методичні основи формування  та функціонування системи фінансового контролінгу на підприємстві

Формування цільових функцій та елементів системи контролінгу. Місце служби контролінгу в організаційній структурі підприємства. Вимоги до створення варіанти служби контролінгу.

Структура служби контролінгу на підприємстві. Функції начальника служби контролінгу, контролера цеху, фахівця з управлінського обліку, фахівця інформаційних систем.

 Тема 8. Фінансовий контролінг у системі прийняття управлінських рішень

Класифікація управлінських рішень за ступенем стандартизації, за ступенем визначеності в навколишньому середовищі. Характеристика підходів до прийняття управлінських рішень: класичного, принципу обмеженої раціональності, принципу ефективного управління, принципу соціального підходу.

Фактори, що впливають на прийняття управлінських рішень. Вимоги до критеріїв прийняття управлінських рішень. Критерії прийняття управлінських рішень за обсягом і структурою діяльності. Критерії прийняття рішень “виробляти чи купувати”. Критерії прийняття рішень при ціноутворенні. Критерії прийняття рішень в управлінні матеріальними потоками на підприємстві.

Вид контролю: іспит