Вступ до спеціальності ПТДБМ це дисципліна, що викладається студентам Машинобудівного факультету, спеціальності 133 "Галузеве машинобудування", що навчаються за освітньою програмою "Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини та обладнання".

Метою викладання навчальної дисципліни “Вступ до спеціальності” є формування початкового інженерно-технічного понятійного апарату, ознайомлення студентів з базовою типологію та конструкційними рисами сучасної  підйомно-транспортної, будівельної, дорожньої, меліоративної техніки.

Основним завданням вивчення дисципліни “Вступ до спеціальності” є підготовка студентів до якісного та поглибленого вивчення більш деталізованих інженерних дисциплін, таких як: Дорожні машини, Машини для землерийних робіт, Гідро-пневмо привід ПТБДМ, Деталі машин, Проектування металевих конструкцій, Вантажо-підйомна та транспортуюча техніка.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

Знати:
Призначення та базову типологію підйомно-транспортної, будівельної, дорожньої, меліоративної техніки;
-       Узагальнену конструкцію та типові вузли машин і механізмів;
Загальні інженерно-технічні поняття, як то: машина, привід, трансмісія, двигун, металоконструкція, обертовий момент, тощо.

Вміти:
-   Розрізняти типи підйомно-транспортної, будівельної, дорожньої, меліоративної техніки;
-   Охарактеризувати головні вузли та елементи машин та механізмів.