«Вантажопідйомна, транспортуюча та транспортна техніка» є однією з дисциплін професійного спрямування для бакалаврів спеціальності 133 "Галузеве машинобудування", освітньої програми "Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання".

Мета викладання дисципліни: ознайомити студентів з конструкціями, принципом дії та основами теорії вантажопідйомних машин і навчити розраховувати й конструювати вантажопідйомні машини загального призначення.

Завдання вивчення дисципліни полягає в тому, щоб майбутній бакалавр:
знав основні типи й конструктивні особливості вантажопідйомних пристроїв загального призначення, а також методи розрахунку й раціонального конструювання вузлів і окремих елементів;
вмів зробити вибір і розрахунок механізмів вантажопідйомних машин, включаючи вантажозахватні пристрої, тягові елементи, барабани, блоки, поліспасти, гальма, колеса, електродвигуни, редуктори і т.д.

Дисципліни, засвоєння яких необхідне для вивчення курсу «Вантажопідйомна, транспортуюча та транспортна техніка»: теоретична механіка, теорія машин і механізмів, опір матеріалів, теоретичні основи машинобудування, деталі машин, електротехніка, матеріалознавство.