Метою навчальної дисципліни «Радіовиробництво» є ознайомлення студентів зі специфікою принципів і законів діяльності з радіовиробництва, структурування знань про систему зв’язків ЗМІ на основі вивчення специфіки радіомовлення.

Основними завданнями вивчення дисципліни  є

-                     висвітлити особливості радіомовлення в системі ЗМІ;

-                     окреслити специфіку сучасного етапу розвитку радіомовлення й основні історичні етапи його функціонування;

-                     навчити студентів застосовувати практичні рекомендації у процесі створення професійного та конкурентоспроможного програмного радіопродукту;

-                     з’ясувати жанрово-стильовий спектр радіожурналістики й особливості взаємодії з радіоаудиторією .

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати загальні компетентності:

Знання української літературної мови, ділового (професійного) дискурсу на рідній мові.

Здатність застосовувати набуті професійні знання на практиці (у широкому діапазоні можливих місць роботи й у повсякденному житті).

Здатність не тільки генерувати нові ідеї (творчі, креативні), а й реалізувати їх у власних чи командних(колективних) проектах.

Здатність забезпечувати для себе й інших належний рівень безпеки в професійній діяльності і повсякденному житті.

фахові компетентності:

Здатність розуміти й усвідомлювати суть і специфіку журналістики як професіональної сфери діяльності.

Здатність і готовність поєднувати творчий характер праці журналіста з техніко-технологічною складовою його діяльності (зумовленою журналістикою за видами).

Здатність створювати різножанровий і різноформатний вербальний, візуальний, аудіальний журналістський продукт, спираючись на  набуті знання, уміння і навички з теорії, методики і практики  журналістської творчості (за видами ЗМІ). 

Здатність брати участь у створенні журналістського продукту як результату колективної творчої праці (за видами ЗМІ).

Здатність виконувати обов’язки творчого працівника на посадах ведучого, кореспондента, оглядача, коментатора, журналіста та ін. (за видами ЗМІ).

Здатність демонструвати базові знання й елементарні практичні навички сценариста, монтажера, режисера, звукорежисера та ін., мати навички роботи з програмами, необхідними для створення медійного продукту(за видами ЗМІ).

Знання специфіки радіо як виду ЗМІ, особливостей функціонування редакції радіо (дротового, fm), специфіки радіоменеджменту.

Здатність забезпечувати для себе й інших належний рівень безпеки в професійній діяльності і повсякденному житті, дотримуватись санітарно-гігієнічних норм на виробництві, покращувати умови праці.

Очікувані програмні результати навчання. Студент уміє:

- розрізняти формотворчі та стилетворчі засоби вираження на радіо;

- складати сітки годинного та добового програмного мовлення;

- розробляти концепцію програм;

- озвучувати матеріал для радіопередачі (дикція чтка, правильна вимова); 

- створювати сучасні програми, спираючись на новітні методи монтажу звукового матеріалу та принципи фактурності радіопередачі;

- відбирати новини з інформаційного потоку, редагувати їх відповідно до формату радіостанції.