Мета: формування системи знань з методології розроблення перспективних і поточних планів у діяльності підприємства та контролю їх виконання.

Завданнями дисципліни є: опанування форм, методів і процесу планування і контролю; вивчення структури і технології розроблення типових планів щодо економічного і соціального розвитку підприємства, складу показників і методики їх розрахунку, оптимізації виробничої програми.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен отримати загальні компетенції:

 

ЗК 2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях.

ЗК 3. Знання та розуміння предметної області професійної діяльності

ЗК 6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 8. Здатність до креативного та критичного мислення

ЗК 9. Здатність приймати обґрунтовані рішення

 

фахові компетенції:

 

ФК 4. Здатність описувати економічні та соціальні процеси і явища на основі теоретичних та прикладних моделей, аналізувати і змістовно інтерпретувати отримані результати

ФК 11.  Здатність використовувати аналітичний та методичний інструментарій для обґрунтування економічних рішень

ФК 14.  Здатність проводити аналіз функціонування та розвитку суб’єктів господарювання, стану функціональних підсистем підприємств, організацій та установ.

ФК 15. Здатність поглиблено аналізувати проблеми і явища в одній або декількох професійних сферах у межах спеціальності

 

Після вивчення дисципліни «Планування та контроль на підприємстві»  студент повинен:

знати: .

·        предмет, об’єкт дисципліни, основні концепції та методи планування;

·        склад, структуру і послідовність розробки системи планів підприємства;

·        основи складання маркетингової стратегії і планування збуту продукції підприємства;

·        послідовність розробки плану виробництва продукції;

·        основи оперативно-календарного планування;

·        організацію матеріально-технічного забезпечення виробництва;

·        принципи планування виробничої потужності підприємства;

·        порядок планування фонду оплати праці та кадрового забезпечення підприємства;

·        організацію виробничої інфраструктури підприємства;

·        основи планування витрат виробництва і методи складання калькуляції собівартості продукції;

·        призначення, склад і порядок розробки фінансового плану підприємства;

·        порядок планування оновлення продукції та механізм його контролю;

·        необхідність та порядок планування організаційно-технічного розвитку;

·        мету, склад та технологію розробки бізнес-плану підприємства

 

вміти:

 

·        розраховувати показники із застосуванням різних методів планування;

·        складати план збуту продукції із застосуванням результатів маркетингових досліджень;

·        складати план виробництва продукції підприємства;

·        складати план-графік руху партії деталей і розраховувати планову тривалість технологічного циклу;

·        складати план-графік замовлення матеріалів;

·        визначити планову виробничу потужність цеху;

·        розраховувати планову продуктивність праці персоналу підприємства;

·        визначати плановий фонд оплати праці працівників;

·        складати план собівартості продукції підприємства;

·        складати фінансовий план підприємства;

·        обирати оптимальну бізнес-стратегію в умовах невизначеності;

·        складати план підготовки виробництва та освоєння нових виробів.