Програма вивчення навчальної дисципліни «Маркетинг» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки "бакалавр" спеціальності 275 – «Транспортні технології», освітні програми «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)»; «Транспортні технології (на залізничному транспорті)».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є процеси й методи вивчення споживачів і конкурентів як пріоритетних суб’єктів ринку.

Метою вивчення дисципліни є набуття знань та формування сучасних навичок щодо основних тенденцій організації, планування, аналізу, контролю маркетингової діяльності підприємства транспортної галузі.

 

Міждисциплінарні зв’язки: пов’язана та базується на знаннях навчальних дисциплін “Економіка транспорту”, «Комерційна робота на транспорті», «Управління на транспорті», «Пасажирські перевезення», «Взаємодія видів транспорту» та знаннях інших спеціальних профільних дисциплін.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Маркетинг як концепція ринкового управління.

2. Розробка комплексу маркетингу.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Маркетинг» є набуття загальних та фахових компетентностей на основі засвоєння основних теоретичних положень маркетингу та здобуття необхідних практичних навичок щодо використання інструментарію дослідження ринку, оптимізації асортиментної, цінової, розподільчої та стимулюючої політик підприємства для адаптації його діяльності до змін зовнішнього середовища..

У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти повинен отримати загальні компетентності: здатність проведення досліджень на відповідному рівні; здатність генерувати нові ідеї (креативність); здатність розробляти та управляти проектами; здатність працювати автономно та в команді; знання та розуміння  предметної області та розуміння професійної діяльності; здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;

фахові компетентності: здатність аналізувати та прогнозувати параметри і показники функціонування транспортних систем та технологій з урахуванням впливу зовнішнього середовища; здатність оцінювати експлуатаційні, техніко-економічні, технологічні, правові, соціальні, та екологічні складові організації перевезень; здатність оцінювати та забезпечувати ергономічну ефективність транспортних технологій; здатність організовувати міжнародні перевезення; здатність оцінювати плани та пропозиції щодо організації та технології перевезень, складені іншими суб’єктами, та вносити необхідні зміни виходячи з техніко-експлуатаційних параметрів та принципів функціонування об’єктів та пристроїв транспортної інфраструктури, транспортних засобів (суден); здатність врахувати людський фактор в транспортних технологіях.

Очікувані програмні результати навчання:

1. Критично оцінювати наукові цінності і досягнення суспільства у розвитку транспортних технологій.

2. Досліджувати транспортні процеси, експериментувати, аналізувати та оцінювати параметри транспортних систем та технологій.

3. Формулювати, модифікувати, розробляти нові ідеї з удосконалення транспортних технологій.

4. Розробляти, проектувати, управляти проектами у сфері транспортних систем та технологій.

5. Класифікувати та ідентифікувати транспортні процеси і системи. Оцінювати параметри транспортних систем. Виконувати системний аналіз та прогнозування роботи транспортних систем.

6. Вибирати ефективні технології взаємодії видів транспорту. Аналізувати можливості застосування різноманітних варіантів взаємодії видів транспорту.

7. Пояснювати експлуатаційну, техніко-економічну, технологічну, правову, соціальну та екологічну ефективність організації перевезень.

8. Розпізнавати якісні і кількісні показники експлуатації транспортних засобів (суден). Оцінювати елементи конструкції транспортних засобів (суден). Установлювати зв'язок між елементами конструкції транспортних засобів (суден)

9. Досліджувати проблеми людського фактору, пов'язані з транспортом, а також наслідки помилок для безпеки та управління. Визначати моделі поведінки людей у зв'язку з помилками.

 

На вивчення навчальної дисципліни відводиться __90______ годин(и)______3___ кредити(ів) ЄКТС.