Навчальна дисципліна “Економіка праці та соціально-трудові відносини” є однією з основних, фундаментальних дисциплін, що формує майбутнього фахівця. 

Метою вивчення дисципліни є сформувати у студентів теоретичні і практичні знання з питань функціонування розвитку та регулювання соціально-трудових відносин у суспільстві, оплати праці, стимулювання оптимального використання людських ресурсів і підвищення продуктивності, ефективності праці, планування праці.

Завданнями дисципліни є:
• висвітлення теоретико-методологічних та соціальноекономічних аспектів сучасних проблем економіки праці і соціально-трудових відносин;
• формування у студентів практичних навичок і вмінь щодо управління працею та регулювання відносин у соціально-трудовій сфері; 
• розвиток здібностей до науково-дослідної роботи, самостійності і відповідальності у роботі;
• формування професійних здібностей у майбутніх фахівців щодо вирішення проблем економіки праці і соціальнотрудових відносин.

Предметом дисципліни “Економіка праці та соціальнотрудові відносини” є праця, закономірності та способи формування і продуктивного використання ресурсів праці, функціонування, розвиток і регулювання соціально-трудових відносин між суб’єктами суспільно корисної діяльності стосовно ефективності і дохідності праці та рівня її оплати.

Об’єктом дисципліни є економіка країни на різних рівнях управління (макро-, мезо- та мікрорівні), де в процесі її функціонування утворюються певні соціально-трудові відносини.