Метою навчальної дисципліни «Регіональна бюджетна політика» є набуття знань про принципи формування, сутність і роль місцевих бюджетів в економічному і соціальному розвитку адміністративно-територіальних утворень та механізм їх функціонування. Основні завдання курсу: вивчення сутності і ролі місцевих бюджетів, засад їхнього функціонування як одного з дійових важелів економічної політики місцевих органів самоврядування; набуття вмінь аналізувати використання доходів та видатків органів місцевого самоврядування.

Завданням вивчення дисципліни є теоретична підготовка здобувачів з питань положення нормативно-правових актів, що забезпечують формування та використання місцевих бюджетів; склад та структуру доходів місцевих бюджетів; основні напрямки фінансування витрат; принципи управління бюджетними ресурсами на регіональному рівні.

 

Загальні компетентності

     

ЗК1.        Здатність вчитися та оволодівати сучасними знаннями.

ЗК2.        Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. 

ЗК3.        Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя.

ЗК5.        Здатність до адаптації та дії в новій ситуації.

ЗК6.        Здатність працювати в команді.

ЗК7.        Здатність планувати та управляти часом.

ЗК8.        Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми.

ЗК9.        Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

Фахові компетентності:

 

СК 3. Здатність    забезпечувати      дотримання           нормативноправових та морально-етичних норм поведінки.

СК4. Здатність використовувати в процесі підготовки і впровадження управлінських рішень сучасні ІКТ.

СК5. Здатність     використовувати систему      електронного документообігу. 

СК7. Здатність розробляти тактичні та оперативні плани управлінської діяльності.

СК8. Здатність готувати проекти управлінських рішень та їх впроваджувати.

СК10. Здатність до дослідницької та пошукової діяльності в сфері публічного управління та адміністрування.

СК11. Здатність у складі робочої групи проводити прикладні дослідження в сфері публічного управління та адміністрування.

Очікувані програмні результати навчання:

 

ПР5. Знати стандарти, принципи та норми діяльності у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР6. Знати основні нормативно-правові акти та положення законодавства у сфері публічного управління та адміністрування.

ПР9.  Знати основи електронного урядування.

ПР10. Уміти користуватися системою електронного документообігу

ПР16. Використовувати дані статистичної звітності, обліку та спеціальних досліджень у професійній діяльності.

 

Змістовний модуль 1 Сутність, склад і роль місцевих бюджетів

 

Тема 1. Економічний зміст та значення регіональних бюджетів

Сутність місцевих бюджетів та етапи розвитку бюджетної системи України. Роль і функції регіональних бюджетів. Особливості формування місцевих бюджетів. Організація бюджетного процесу на місцевому рівні. Повноваження учасників бюджетного процесу

Тема 2. Доходи місцевих бюджетів та порядок їх формування

Загальний та спеціальний фонди місцевого бюджету. Перелік надходжень, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування, обласних та районних бюджетів. Надходження до спеціального фонду місцевих бюджетів. Правове забезпечення управління фінансовими ресурсами територіальних громад. Особливості фінансів об’єднаних територіальних громад.

Тема 3. Планування і порядок фінансування видатків місцевих бюджетів

Видатки, що здійснюються з бюджетів сіл, їх об'єднань, селищ, міст районного значення. Видатки, що здійснюються з районних бюджетів і бюджетів обласного значення. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Передача коштів між місцевими бюджетами на здійснення видатків місцевих бюджетів.  Видаткові повноваження органів місцевого самоврядування. Бюджетна класифікація видатків місцевих бюджетів. Видатки, що здійснюються з бюджетів місцевого самоврядування. Витрати бюджету розвитку місцевих бюджетів. Передача коштів між місцевими бюджетами на здійснення видатків місцевих бюджетів.Наслідки бюджетної реформи для удосконалення видатків місцевих бюджетів. Підходи до оцінки ефективності видатків місцевих бюджетів.

 

Тема 4. Доходи місцевих бюджетів

Склад доходів місцевих бюджетів України. Формування доходів місцевих бюджетів за рахунок податкових надходжень. Місцеве оподаткування. Рентна плата за користування природних ресурсів. Неподаткові надходження місцевих бюджетів. Доходи від операцій з капіталом. Надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів. Надходження до цільових фондів, утворених місцевими радами. Які нові можливості органів місцевого самоврядування у формуванні бюджетних доходів?

 

Змістовний модуль 2.  Планування, управління і основи організації місцевих бюджетів

Тема 5. Міжбюджетні відносини та їх складові

Завдання та інструменти міжбюджетних відносин. Субвенції з державного бюджету на здійснення програм соціального захисту населення. Порядок перерахування міжбюджетних трансфертів. Особливості міжбюджетних трансфертів на сучасному етапі. Види міжбюджетних трансфертів. Базова та реверсна дотації: алгоритм їх розрахунку та порядок перерахування. Освітня субвенція та механізм її надання. Особливості механізму надання медичної субвенції. Порядок та умови надання субвенції на підготовку робітничих кадрів. Інші види міжбюджетних трансфертів. Управління ресурсами Державного фонду регіонального розвитку. Нові можливості вирішення проблем територіальних громад за допомогою міжбюджетних трансфертів

 

Тема 6. Управління бюджетними ресурсами на регіональному рівні

Сутність управління бюджетними ресурсами. Основні завдання та функції фінансового управління. Казначейське обслуговування місцевих бюджетів. Звітність про виконання місцевих бюджетів. Стадії бюджетного процесу. Повноваження учасників бюджетного процесу. Права та обов’язки органів місцевого самоврядування у бюджетному процесі. Взаємодія учасників бюджетного процесу. Участь громадськості у бюджетному процесі. Організація закупівель товарів, робіт і послуг. Необхідність забезпечення прозорості бюджетного процесу. Новації бюджетного процесу на місцевому рівні.

 

Тема 7. Складання проектів місцевих бюджетів

Організація планування місцевих бюджетів.Розрахунок планових показників доходів місцевих бюджетів. Планування видатків місцевих бюджетів.. Програмно-цільовий метод бюджетного планування. Методика прогнозування надходжень податку на доходи фізичних осіб; на прибуток підприємств; надходжень акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції); плати за землю.

 

Тема 8. Потенційні джерела залучення ресурсів для територіальної громади

Міжнародні програми фінансування проектів на засадах співфінансування з органами місцевого самоврядування. Правила отримання органами місцевого самоврядування міжнародних грантів. Участь органів місцевого самоврядування в реалізації інвестиційних проектів на умовах співфінансування з іншими суб’єктами (державою, іншими органами місцевого самоврядування, територіальною громадою). Застосування державно-приватного партнерства на місцевому рівні. Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах. Самооподаткування. Місцеві запозичення. Одержання позику на покриття тимчасового касового розриву.

 

Тема 9. Фінансовий контроль на регіональному рівні

Контроль за дотриманням бюджетного законодавства. Організація бюджетного контролю на місцевому рівні. Аналіз виконання місцевого бюджету за доходами і видатками. Внесення змін до бюджетних призначень. Оцінка фінансового стану місцевого бюджету. Види фінансового контролю на місцевому рівні. Суб’єкти фінансового контролю на місцевому рівні.. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері фінансового контролю на місцевому рівні. Особливості здійснення відомчого і внутрішнього фінансового контролю. Громадський контроль в управлінні фінансовими ресурсами територіальної громади.