Мета: формування  системи  знань  про  предмет  і сутність  управління  ризиками  та  страхування,  його  місце  в  діяльності підприємств і вироблення практичних навичок аналізу ризиків на підприємстві в  цілому  та  в  різних  його  підрозділах,  розуміння  можливостей  ризик-менеджменту  для  підвищення  ефективності  ведення  підприємницької діяльності.

Завдання: узагальнення  реальної  практики  управління ризиками  та здійснення  страхування  в  зовнішньоекономічній діяльності.  Вивчаючи  дисципліну,  студент  повинен  засвоїти актуальні  методи  і  методики  визначення  ризиків,  їх  класифікація,  управління  ними  та  методологія страхування  ризиків підприємства ЗЕД.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні отримати, у результаті вивчення навчальної дисципліни:

загальні компетентності:

-        здатність генерувати нові ідеї (креативність).

-        здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

-        здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).

-        здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів).

-        здатність проводити  дослідження на відповідному рівні.

фахові компетентності:

-        здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій для обґрунтування стратегії розвитку економічних суб’єктів та пов’язаних з цим управлінських рішень.

-        здатність збирати, аналізувати та обробляти статистичні дані, науково-аналітичні матеріали, які необхідні для розв’язання комплексних економічних проблем, робити на їх основі обґрунтовані висновки.

-        здатність використовувати сучасні інформаційні технології, методи та прийоми дослідження економічних та соціальних процесів,  адекватні встановленим потребам дослідження.

-        здатність формулювати професійні задачі в сфері економіки та розв’язувати їх, обираючи належні напрями і відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси.

-        здатність оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень.

-        здатність до розробки сценаріїв і стратегій розвитку соціально-економічних систем.

-        вміти розробляти профілі митних ризиків для запобігання контрабанді та порушенням митних правил при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

-        здатність здійснювати управління та проводити оцінку ефективності діяльності митних органів.

Очікувані результати навчання з дисципліни:

1      Розробляти соціально-економічні проєкти та систему комплексних дій щодо їх реалізації з урахуванням їх цілей, очікуваних соціально-економічних наслідків, ризиків, законодавчих, ресурсних та інших обмежень.

2      Дотримуватися принципів академічної доброчесності.

3      Обирати ефективні методи управління економічною діяльністю, обґрунтовувати пропоновані рішення на основі релевантних даних та наукових і прикладних досліджень.

4      Збирати, обробляти та аналізувати статистичні дані, науково-аналітичні матеріали, необхідні для вирішення комплексних економічних завдань у сфері ЗЕД та митної справи.

5      Застосовувати сучасні інформаційні технології та спеціалізоване програмне забезпечення у соціально-економічних дослідженнях та в управлінні соціально-економічними системами суб’єктів господарювання та митних органів.

6      Визначати та критично оцінювати стан та тенденції соціально-економічного розвитку, формувати та аналізувати моделі економічних систем та процесів у сфері ЗЕД та митної справи.

7      Обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики.

8      Оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень в сфері ЗЕД та митних органах.

9      Формулювати, аналізувати та синтезувати рішення науково-практичних проблем у сфері ЗЕД та митній справі.

10  Вміти забезпечувати митне регулювання щодо окремих груп товарів відповідно до заявленого митного режиму.

11  Вміти розробляти профілі митних ризиків та страхування для запобігання контрабанді та порушенням митних правил при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.