Загальновідомо, що належний рівень правового  захисту працівників правоохоронних органів впливає на ефективність їхньої службово-трудової діяльності.

Майбутні працівники правоохоронних органів повинні знати не тільки свої повноваження за законодавством, а й свої гарантії та права. Для підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Правоохоронна діяльність» передбачається вивчення нормативної дисципліни «Правовий  захист працівників правоохоронних органів».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є охоплення всього комплексу правового регулювання трудових відносин працівників правоохоронних органів і відносин у сфері їх правового  захисту; орієнтування в нормативних актах, що діють в Україні та регулюють ці відносини; використання понятійного апарату, розробленого теорією держави і права, трудовим, цивільним, адміністративним, кримінальним правом та правом соціального забезпечення, і в той же час надання конкретного, передусім, правового матеріалу для таких узагальнень.

Метою навчальної дисципліни «Правовий  захист працівників правоохоронних органів» є  підготовка слухачів магістратури для отримання знань щодо основних положень законодавчих актів, що регулюють службово-трудові відносини працівників правоохоронних органів і відносини у сфері їх правового захисту.

Основними завданнями навчальної дисципліни «Правовий захист працівників правоохоронних органів »:

1) дослідження основ правоохоронної діяльності та законодавчо-нормативної бази в цій сфері;

2) визначення проблем, що виникають при захисті трудових прав працівників правоохоронних органів;

4) вивчення  механізму правового захисту працівників правоохоронних органів  та його основних елементів;

5) використання понятійного апарату, розробленого теорією держави і права, трудовим, цивільним, адміністративним, кримінальним правом та правом соціального забезпечення, і в той же час надання конкретного, передусім, правового матеріалу для таких узагальнень;

6) оволодіння практичними навичками щодо складання процесуальних документів.