Предметом курсу «Юридична діяльність підприємств і установ» є суспільні відносини щодо порядку утворення, завдань функціонування та форм правової роботи юридичних служб центральних органів державної виконавчої влади (міністерств, центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих держадміністрацій) і державних підприємств, установ та організацій.

Завдання курсу «Юридична діяльність підприємств і установ»:

дослідження основ юридичної діяльності підприємств і установ та законодавчо-нормативної бази в цій сфері;

– визначення проблем, що виникають при здійснені юридичної діяльності підприємств і установ;

– розкриття специфіки управління юридичною службою на підприємствах і в установах;

–  використання понятійного апарату, розробленого теорією держави і права, економічною теорією, цивільним, адміністративним, господарським правом, і в той же час надання конкретного, передусім, господарсько-правового матеріалу для таких узагальнень;

– оволодіння практичними навичками щодо складання процесуальних документів;

– вивчення механізму правового регулювання організації, здійснення та керівництва юридичною діяльністю на підприємствах і в установах .

Курс складається з восьми тем. Це дає змогу послідовно вивчити поняття правової роботи в народному господарстві, порядок та принципи організації, діяльності, розвитку та вдосконалення правової роботи взагалі і конкретно кожного самостійного структурного підрозділу – юридичного управління, відділу, сектора, бюро, групи тощо, а в разі невеликої за обсягом правової роботи – юрисконсульта відповідної кваліфікації.