У  рамках  дисципліни «Митна  справа»  студентам  дається  системна характеристика  основних  інститутів  митної  справи  у  повній  відповідності  з внутрішньою структурою митного законодавства та в першу ергу його базових джерел:  Митного  кодексу  України  та  законів  України «Про  Єдиний  митний тариф», «Про зовнішньоекономічну діяльність» та ін. Навчальна  дисципліна  орієнтована  на  те,  щоб сприяти формуванню фахівців з економіки,  які  б  відповідали  новим  тенденціям  і  перспективним вимогам  підготовки  висококваліфікованих  спеціалістів  з  новим  мисленням, здатних  не  тільки  спостерігати  та  реєструвати  різні  факти  господарського життя, але й робити вагомий внесок в розробку ефективної митної політики.

Мета: формування у студентів знань суті та завдань митної справи в Україні, її організацію на сучасному етапі, засвоєння правових та фінансових основ управління митною справою, правового регулювання митного контролю і здійснення митного оформлення, що сприятиме використанню набутих знань у майбутній практичній діяльності.

Завдання: основними завданнями вивчення дисципліни є: надання глибоких знань відносно суттєвості та значення митної справи, єдиної системи митних органів, їх функцій, прав та обов’язків, форм та методів діяльності; навчання правильному орієнтуванню у великому митному законодавстві, яке регулює усі види суспільних відношень які пов’язані з переміщенням через митний кордон України товарів; вивчення принципів державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та основних видів комерційних угод у митній справі; ознайомити з засобами та методами тарифного та нетарифного регулювання у митній справі; забезпечення уміння проведення митного оформлення пасажирських переміщень, переміщень пасажирського багажу та інших товарів і предметів при їх перетинанні через митний кордон України.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент отримає

загальні компетентності:

Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.

Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).

Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів).

Здатність займати активну життєву та громадянську позицію, розвивати лідерські якості та діяти з позицій соціальної відповідальності, виконувати професійну діяльність відповідно до стандартів якості.

фахові компетентності:

Здатність до професійної комунікації в сфері економіки іноземною мовою.

Здатність формулювати професійні задачі в сфері економіки та розв’язувати їх, обираючи належні напрями і відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси.

Здатність оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень.

Здатність застосовувати науковий підхід до формування та виконання ефективних проектів у соціально-економічній сфері.

Здатність планувати і розробляти проекти у сфері економіки, здійснювати її інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення.

Здатність забезпечувати митне регулювання щодо окремих груп товарів відповідно до заявленого митного режиму.

Вміти розробляти профілі митних ризиків для запобігання контрабанді та порушенням митних правил при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Здатність здійснювати управління та проводити оцінку ефективності діяльності митних органів.

очікувані програмні результати навчання:

Дотримуватися принципів академічної доброчесності.

Обирати ефективні методи управління економічною діяльністю, обґрунтовувати пропоновані рішення на основі релевантних даних та наукових і прикладних досліджень.

Приймати ефективні рішення за невизначених умов і вимог, що потребують застосування нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень.

Визначати та критично оцінювати стан та тенденції соціально-економічного розвитку, формувати та аналізувати моделі економічних систем та процесів у сфері ЗЕД та митної справи.

Обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики.

Розробляти, обґрунтовувати і приймати ефективні рішення з питань розвитку соціально-економічних систем та управління суб’єктами економічної діяльності та митними органами.

Знати систему управління охороною праці (СУОП), умови та характер праці на галузевому та виробничому рівнях.

Оцінювати ефективність роботи персоналу митних органів, формувати команди та розробляти стратегію і тактику управління.