«Організація управління в митних органаx» - це фундаментальна дисципліна, завдяки якій студент набуває актуальних теоретичних положень і практики управління митними органами, основ оперативно-тактичного, стратегічного управління, управління діяльністю структурних підрозділів митних органів та якістю митних послу. Дисципліна розкриває  специфіку і різноманіття принципів і методів управління, які використовуються  в митних органах, що сформує у  майбутніx фахівців знання і навички необхідні для формування кадрової політики митних органів, а також використання методів професійного розвитку посадових осіб митних органів.

Метою викладання навчальної дисципліни «Організація управління в митниx органаx» є  формування у студентів системи теоретичних знань про основи та закономірності управління в митних органах.

Завдання дисципліни: ознайомлення з теоретико-методологічними засадами управління митними органами; розвиток умінь аналізувати процеси, що відбуваються в державному управлінні митною справою в сучасних умовах; формування практичних навичок побудови організаційної структури та проведення організаційно-штатної роботи в митних органах; формування системних знань і набуття практичних навичок в області управління в митних органах.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент отримає

загальні компетентності:

Здатність генерувати нові ідеї (креативність).

Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.

Здатність мотивувати людей та рухатися до спільної мети.

Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності).

Здатність працювати в команді.

Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів).

Здатність реалізовувати інноваційні проекти.

Здатність займати активну життєву та громадянську позицію, розвивати лідерські якості та діяти з позицій соціальної відповідальності, виконувати професійну діяльність відповідно до стандартів якості

фахові компетентності:

Здатність застосовувати науковий, аналітичний, методичний інструментарій для обґрунтування стратегії розвитку економічних суб’єктів та пов’язаних з цим управлінських рішень.

Здатність використовувати сучасні інформаційні технології, методи та прийоми дослідження економічних та соціальних процесів,  адекватні встановленим потребам дослідження.

Здатність визначати ключові тренди соціально-економічного та людського розвитку.

Здатність формулювати професійні задачі в сфері економіки та розв’язувати їх, обираючи належні напрями і відповідні методи для їх розв’язання, беручи до уваги наявні ресурси.

Здатність обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання.

Здатність оцінювати можливі ризики, соціально-економічні наслідки управлінських рішень.

Здатність до розробки сценаріїв і стратегій розвитку соціально-економічних систем.

Здатність планувати і розробляти проекти у сфері економіки, здійснювати її інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення.

Знати систему цивільного захисту та управління охороною праці (СУОП) на галузевому та виробничому рівнях.

Здатність здійснювати управління та проводити оцінку ефективності діяльності митних органів

очікувані програмні результати навчання:

Розробляти соціально-економічні проекти та систему комплексних дій щодо їх реалізації з урахуванням їх цілей, очікуваних соціально-економічних наслідків, ризиків, законодавчих, ресурсних та інших обмежень.

Дотримуватися принципів академічної доброчесності.

Обирати ефективні методи управління економічною діяльністю, обґрунтовувати пропоновані рішення на основі релевантних даних та наукових і прикладних досліджень.

Приймати ефективні рішення за невизначених умов і вимог, що потребують застосування нових підходів, методів та інструментарію соціально-економічних досліджень.

Визначати та критично оцінювати стан та тенденції соціально-економічного розвитку, формувати та аналізувати моделі економічних систем та процесів у сфері ЗЕД та митної справи.

Обґрунтовувати управлінські рішення щодо ефективного розвитку суб’єктів господарювання, враховуючи цілі, ресурси, обмеження та ризики.

Розробляти, обґрунтовувати і приймати ефективні рішення з питань розвитку соціально-економічних систем та управління суб’єктами економічної діяльності та митними органами.

Знати систему управління охороною праці (СУОП), умови та характер праці на галузевому та виробничому рівнях.

Оцінювати ефективність роботи персоналу митних органів, формувати команди та розробляти стратегію і тактику управління.