Мета – Метою навчальної дисципліни є знайомство та засвоєння студентами   сучасних методів автоматизованого проектування складних електромеханічних (електротехнічних) систем та комплексів, спеціального обладнання, вивчення студентами головних принципів та засобів автоматизованого виконування розробок конструкцій та їх розрахунків на базі сучасної обчислювальної техніки.

         Завдання - Завдання дисципліни визначаються вимогами освітньої програми підготовки магістрів з електроенергетики, електротехніки та електромеханіки і включають придбання наступних загальних та  спеціальних  компетентностей:

- здатність до узагальнення, аналізу, сприйняття інформації, постановці мети і вибору шляхів її досягнення;

- здатність здійснювати пошук, аналізувати і критично оцінювати інформацію з різних джерел;

- здатність здійснювати постановку системних задач досліджень з викорис- танням технології структурного передбачення і методології інноваційного синтезу для довільних класів електромеханічних об’єктів.
         -   ознайомлення студентів з сучасними методами автоматизованого проектування та розрахунку складних електромеханічних (електротехнічних) систем,  комплексів та спеціального обладнання;

-    засвоєння конструкцій спеціального обладнання, методів їх розрахунків та встановлення зв’язків характеристик з конструктивними та експлуатаційними параметрами;                                

-   набуття навичок користування  обчислювальною технікою та виконання розрахунків  й   графічної частини проекту з урахуванням сучасних вимог.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:  методи автоматизованого проектування складних електромеханічних (електротехнічних) систем та комплексів й принципи конструювання спеціального обладнання з урахуванням припустимих електромагнітних, теплових і механічних навантажень, обумовлених областю застосування, конструктивними особливостями й режимами роботи спеціального обладнання.

вміти: - самостійно застосовувати методики розрахунків для розв'язку поставленого завдання;

- обґрунтовувати прийняття технічних рішень при створенні складних електромеханічних (електротехнічних) систем та комплексів, спеціального обладнання;

- здійснювати пошук і аналізувати науково-технічну інформацію;

- використовувати нормативну  документацію з спеціального обладнання;

- проектувати спеціальне обладнання конкурентоспроможних на світовому ринку, з використанням сучасних засобів автоматизації проектування.

Пререквізіти: «Обчислювальна техніка та програмування». «Основи автоматизова ного проектування електротехнічних  пристроїв і електромеханічних систем».

Кореквізіти: «Науково - дослідний проект». «Основи функціонування та математичного забезпечення систем діагностики, контрольно - вимірювальних приладів і автоматики»