Мета. Метою вивчення дисципліни є надбання студентами  навичок самостійної проектувальної та дослідницької роботи, що передбачає   досконале володіння теорією та технікою моделювання різноманітних складних електромеханічних систем. Дисципліна «Основи     математичного  моделювання   складних електромеханічних (електротехнічних) систем та комплексів» орієнтує студентів на використання сучасного прикладного програмного забезпечення при розв’язанні різноманітних науково-технічних задач.

Завданняформування теоретичних знань, умінь та практичних навичок у майбутніх фахівців з електроенергетики, електротехніки та електромеханіки відповідно до поставленої мети. Навчити обирати та обґрунтовувати використання на практиці числові методи стійких до похибок та найбільш ефективних при їх практичній реалізації на ЕОМ; досліджувати обчислювальні алгоритми, виявляти їх переваги та недоліки, вибирати оптимальні алгоритми розв’язання науково-технічних задач, використовуючи для цього різноманітні пакети програм математичної обробки даних спеціального та загального використання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: -методи проведення досліджень складних технічних систем;

-основні високоефективні методи математичного моделювання та сфери їх застосування,  сучасні інструментальні (програмні) засоби;

-основні методи аналітичного та чисельного розв’язання рівнянь математичного опису об’єкту;

-зміст і способи використання комп'ютерних програм та інформаційних технологій (в тому числі знання пакету прикладних програм MatLab для вирішення завдань моделювання електромеханічних систем);

-принципи математичного формулювання науково-технічної задачі та визначення її типу, складати алгоритм її чисельного розв'язування та здійснювати програмну реалізацію;

-математичні пакети для моделювання електромеханічних систем, їх особливості, спеціалізацію, переваги та недолік

вміти:

аналізувати складність електромагнітних систем, розуміти складність задач оптимізації цих систем та їх елементів;

-самостійно складати математичні моделі електромеханічних систем та здійснювати їх дослідження, аналізувати та критично оцінювати результати.
-використовувати програмне забезпечення для комп’ютерного моделювання,
електротехнічних (електромеханічних) систем та комплексів, виконувати ідентифікацію об’єктів за даними моделювання;

-здійснювати вибір чисельного методу та його параметрів при розв’язку рівнянь математичного опису об’єкту; -вибрати необхідні моделі з спеціалізованих бібліотек моделей електромеханічних об’єктів математичних пакетів; -змінити структуру моделі згідно завдання на моделювання.

Для подальшого успішного навчання студент повинен мати навички
розрахунку параметрів моделей та роботи з сучасною обчислювальною
технікою.

При відомому математичному формулюванні інженерної задачі визначити її тип, скласти алгоритм чисельного її розв'язування, скласти програму розв'язування задачі на комп'ютері, розв'язати задачу на комп'ютері та проаналізувати отриманий результат.