Дисципліна “Електричні машини” у відповідності з навчальним планом вивчається студентами спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка у 4-му семестрі.

Мета: отримання студентами теоретичних знань та практичних навичок роботи, щодо різних типів обертових електричних машин і силових трансформаторів; вивчення конструктивного виконання та принципів дії, режимів роботи, області використання.

Завдання: надати студентам максимально повну теоретичну інформацію про конструктивне виконання електричних машин змінного та постійного струму і силових трансформаторів, їх особливості; надати студентам практичних навичок роботи з цими типами електричних машин в різних режимах роботи;  навчити засобам захисту при роботі з електроустановками, вміти їх використовувати на виробництві.

При роботі над матеріалом дисципліни необхідно користуватись конспектом лекцій, підручниками та методичними вказівками. Під час опрацювання та підготовки до лабораторних робіт обов’язково треба звернути увагу на питання для самоперевірки. Якщо відповіді на ці питання становлять труднощі, необхідно відповідну тему опрацювати по іншим підручникам або звернутися за консультацією до викладача. Відповіді на питання повинні бути математично обґрунтовані.